Logo hetzuidenbarendrecht.nl


De laatste stoomtram verlaat Barendrecht. (foto midden: archief gemeente Barendrecht; andere foto's: collectie Historische Vereniging Barendrecht
De laatste stoomtram verlaat Barendrecht. (foto midden: archief gemeente Barendrecht; andere foto's: collectie Historische Vereniging Barendrecht

Terugblik (slot): afscheid van RTM

Barendrecht - Wanneer reed er voor het laatst een stoomtram door Barendrecht? Voor sommige ouderen lijkt als de dag van gisteren. Voor jongeren klinkt het als een verschijnsel uit een lang vervlogen tijdperk.

De exacte datum van die laatste stroomtram is bekend: 19 juni 1957, over een paar dagen precies zestig jaar geleden.

Sinds 1898 zorgden de trams van de Rotterdamsche Tramweg Maatschappij (RTM) voor het openbaar vervoer tussen Barendrecht, Rotterdam en de Hoeksche Waard. Aanvankelijk gebeurde dat met stoomtrams. Later kwamen ook dieseltrams op het spoor. Het tracé van het tramspoor is nog steeds te zien. Hier ligt tegenwoordig het fietspad tussen Rotterdam Lombardijen en de Oude Maas.

Na de Tweede Wereldoorlog en de Watersnood was de tramlijn volkomen versleten. Op 10 oktober 1956 zakte een tram op de Dordtsche Straatweg door de rails. Daarop werd besloten dat de trams niet harder mochten tijden dan 10 kilometer per uur. Voor de RTM was dit aanleiding om de tramlijn op te heffen. Voortaan reden er bussen.

Spaarzaam als de RTM was, werd de lijn zorgvuldig opgebroken. De lijn van de Rosestraat naar Spijkenisse en Hellevoetsluis zou immers nog jarenlang in dienst blijven. Op 19 juni 1957 reed er voor het laatst een stoomtram door Barendrecht. Hij nam al het nog bruikbare materiaal mee. Voordat hij vanaf de halte aan de Dorpsstraat vertrok, lieten schoolkinderen zich nog voor de locomotief fotograferen.

Slot


Met deze aflevering over het einde van de stoomtram, komt ook een einde aan de reeks Terugblik. Sinds januari 2000 was er wekelijks een oude Barendrechtse foto in Het Zuiden te zien. Veel foto's waren afkomstig uit de collectie van de Historische Vereniging Barendrecht. Daarbij was de hulp van Ton van de Garde van grote waarde.

Andere foto's kwamen uit het archief van de gemeente. Veel lezers stelden ook foto's beschikbaar. Voor beelden van de Tweede Wereldoorlog konden we een beroep doen op Hans Onderwater. Zo is er een reeks ontstaan die een mooi beeld heeft gegeven van Barendrecht in de afgelopen anderhalve eeuw. En die bovendien veel kijkplezier heeft opgeleverd.

Meer foto's


Wie meer oude Barendrechtse foto's wil zien, kan terecht bij de Historisch Vereniging : www.historischbarendrecht.nl. De geschiedenis van het dorp wordt uitgebreid beschreven op educatief.historischbarendrecht.nl.

Reageer als eerste
Meer berichten