Logo hetzuidenbarendrecht.nl


Foto: Jeffrey van der Maten

Bibliotheek Carnisselande viert haar tienjarig bestaan

Barendrecht - Jong en oud verenigden zich woensdag 21 juni 2017 om het tienjarig jubileum van de bibliotheek AanZet in Carnisselande te vieren. Met activiteiten en bijzondere gasten werd een middag- en avondprogramma gevuld.

Voor kinderen waren er workshops striptekenen en een voorleesmarathon en voor ouderen een yogales. Kato Verhagen, bekend van The Voice of Holland, trad op. De Kunstexpress en Kunstcreatief Barendrecht verkochten eigen gemaakte werken.

AanZet- directeur Ankie Kesseler

Het feest werd geopend door AanZet-directeur Ankie Kesseler. AanZet heeft in vijftien gemeentes bibliotheken. De bibliotheek in Carnisselande heeft een speciaal plekje in haar hart: "Iedere bibliotheek is anders. Ze zijn allemaal bijzonder. Deze bibliotheek is echter niet van 'ons', maar van de Barendrechters. Het is leuk om van betekenis te kunnen zijn. De bibliotheek brengt mensen samen en mensen kunnen zich hier ontwikkelen. Wij willen mensen helpen die laaggeletterd zijn. Het ledenaantal blijft groeien. Dat is positief." AanZet wil de bieb nog wel wat verbeteren. "Carnisselande is zo groot en zo nieuw, maar toch zien we dat heel veel mensen naar Rotterdam trekken. De bibliotheek moet samen met de winkels een kloppend hart gaan vormen. De mensen moeten zich hier echt thuis voelen."

Wethouder van cultuur

Ook wethouder van cultuur Dirk Vermaat sprak de mensen toe: "Een bibliotheek in een dorp of stad is een kwestie van beschaving. Zonder bibliotheek is er in mijn ogen geen beschaving. We steken daarom veel geld in de bibliotheek en blijven dat doen." Een mooi streven maar tijdens de recessie moest er flink bezuinigd worden op cultuur en dat betekende bijna het einde van het filiaal. Ook in de financieel betere tijden dreigt er echter een probleem: "Deze bibliotheek hoort bij zowel Barendrecht als Albrandswaard", aldus Vermaat. "Gemeente Albrandswaard heeft echter besloten zich terug te trekken. Hiermee valt een groot deel van de financiering weg. Barendrecht betaalt jaarlijks 300.000 euro en de gemeente Albrandswaard 179.000 euro. We moeten gaan praten hoe we dit op gaan lossen en dat gaat niet makkelijk worden." Op de vraag wat de wethouder van de houding van Albrandswaard vindt, voegde hij nog toe: "Ik vind het maar een stelletje cultuurbarbaren."

Alle neuzen dezelfde kant op

Medewerkster Sylvia Honcoop is er al sinds het begin bij: "We hebben een fantastisch en gezellig team dat met alle neuzen dezelfde kant op staat. Het geeft voldoening als de mensen met een fijn gevoel weer naar buiten gaan. Het is leuk mensen te helpen."

(Tekst en foto: Jeffrey van der Maten)

Reageer als eerste
Meer berichten