Logo hetzuidenbarendrecht.nl


Leerlingen van groep 6 van CBS Het Kompas onderzoeken begin september de waterkwaliteit van de sloot in de buurt van hun school.(Foto: M. Soethoudt)
Leerlingen van groep 6 van CBS Het Kompas onderzoeken begin september de waterkwaliteit van de sloot in de buurt van hun school.(Foto: M. Soethoudt) (Foto: Sandra Vlielander)

Basisschoolleerlingen onderzoeken waterkwaliteit

Barendrecht - Op het eerste gezicht ziet een sloot er nogal saai uit: een strook water, al dan niet met begroeiing langs de kant. Maar schijn bedriegt, laat gastdocent Rob van der Drift van de Stichting Milieu Dichterbij zien.

Onder het wateroppervlak gaat namelijk een wondere dierenwereld schuil. Hij geeft in september en oktober de gastles 'Water Leeft!', in opdracht van het Waterschap Hollandse Delta en de gemeente Barendrecht. In totaal doen 15 groepen leerlingen, ongeveer 350 kinderen, mee aan het sloot(water)onderzoek. Leerlingen van De Draaimolen en Het Kompas hebben de waterkwaliteit van de sloten bij hun school al onderzocht. In oktober gaan 6 groepen van basisschool Smitshoek met Rob op pad. SBO De Wijngaard doet in het voorjaar mee. Bijzondere dieren, zoals libellelarven, grote spinnende watertorren, waterschorpioenen en larven van eendagsvliegen, leven niet zomaar in een sloot. Het water moet wel schoon genoeg zijn. Rob legt uit op welke manieren de leerlingen de kwaliteit van het water kunnen testen. Na de theorieles mogen de kinderen mee naar een sloot in de buurt van de school voor wateronderzoek. De leerlingen gebruiken al hun zintuigen en meten zij de zuurgraad van het water om te bepalen of de sloot gezond is. De volgende stap is het vangen van waterdiertjes met een schepnet. Welke beestjes leven in de sloot? En wat zegt dat over de kwaliteit van slootwater?

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox