Logo hetzuidenbarendrecht.nl


Bij Gerard en Monique staat gastvrijheid voorop. (Foto: Arie Visser)
Bij Gerard en Monique staat gastvrijheid voorop. (Foto: Arie Visser)

De Buren: 40 jaar Horeca-ervaring

BARENDRECHT - Gerard van Gelderen, al 2 jaar met zijn vrouw Monique eigenaar van restaurant De Buren, zit 40 jaar in het horecavak. Zelf zegt hij: "Ik heb gewerkt in tenten van lunchroom tot sterrenrestaurant, met uiteraard een grote verscheidenheid aan klanten." Zijn vrouw Monique vult aan. "Dat willen we op passende wijze vieren. Tot half december bieden we een jubileummenu: 4 gangen met 4 glazen wijn plus een koffie/thee/water voor slechts € 40,-. Een prima reden voor vaste klanten om extra te komen en voor nieuwe reden genoeg om te komen proberen."

Speciale belevenissen meegemaakt?

Gerard zegt: "Als je gasten bedoelt die ik culinair heb verwend?" Achteloos vertelt hoe hij president Clinton en 1500 gasten in de voormalige Van Nellefabriek te gast had en dat Clinton hem persoonlijk in een 10 minuten durend gesprek heeft bedankt. In één adem vertelt Gerard van een privéparty bij Alfred Heineken, met veel internationale gasten, die bij verrassing koningin Beatrix op bezoek kreeg. Maar ik geniet ook en vooral van mensen die onverwacht lekker gegeten hebben hier. Deze week nog, was er een bejaard stel, ik schat dat ze in de 80 waren - Monique knikt - die vertelden na afloop, hand in hand, dat ze in tijden niet zo lekker hadden gegeten. Die momenten zijn voor ons minstens zo belangrijk."

Heb je een tip voor mensen die het vak in willen?

"Hoezo?" zegt Gerard lachend. "Denk je dat ik het vak uit wil? Het is nog veel te mooi." Dan antwoord hij: "De verwachting van de klant, daar moet je aan voldoen. Gasten willen meer dan tevreden gesteld worden, zowel op het bord als met de bediening. De juiste vragen stellen aan de klant en empathie zijn daarvoor nodig. Tja," zegt hij peinzend, "maar daar hebben beginnelingen, ook met een hoge opleiding, toch echt levenservaring voor nodig."

Monique, goed voor 27 jaar ervaring, wijst rond: "En dat het keer op keer lukt, wordt elke vrijdag, zaterdag en zondag duidelijk, dan zitten we vaak helemaal vol en onze locatie ligt niet bepaald 'in de loop' zoals dat in horecatermen heet."

Wat is er veranderd in 40 jaar?

"Mensen zijn bewuster uit op momenten van genot. Misschien door de crisis, en social media slurpt tijd op van mensen. Uit eten gaan is dan een moment om daaraan te ontsnappen. Laptop en mobiel worden thuis gelaten of uitgezet. Even tijd voor elkaar. Ook wij ontsnappen niet aan social media, moeten promoten. Onlangs was hier een groep vrouwen uit Amsterdam die hadden ons gezien op het internet en had onze speciale 'Huiskamer' geboekt. We staan op twee beoordelingssites, op de ene met 4 van de 5 sterren, op de andere met een score van 9,5 op een schaal van 10."

Meer berichten

Shopbox