Logo hetzuidenbarendrecht.nl


Het Oeral Kozakkenkoor (Foto: Maarten Jansen in de Wal)
Het Oeral Kozakkenkoor (Foto: Maarten Jansen in de Wal)

Oeral Kozakken besluiten WinterFeest

Barendrecht - Als bijzonder slotconcert trakteert het WinterFeest Barendrecht zaterdag 16 december op een optreden van het Oeral Kozakkenkoor en folkloristisch ensemble Uzory. Het kerstconcert in de Dorpskerk begint om 20.00 uur, na afloop van de Volkskerstzang op het Doormanplein. De toegang tot het concert is gratis, maar vol is vol.Het Oeral Kozakkenkoor is de voortzetting van het koor van het Russische Oeral Kozakkenregiment. Nadat als gevolg van de Oktoberrevolutie van 1917 veel Kozakken Rusland ontvluchtten heeft de oud-Kozak Andrey Scholuch het koor in 1924 in Parijs heropgericht. In 1974 is het koor in Nederland voortgezet door Nikolay Romanovitz Bessalov.

Het Oeral Kozakkenkoor is in Nederland en daarbuiten een begrip. Bekend en geroemd zijn de traditionele eigen concerten die rond Kerstmis en Pasen worden gegeven, waarbij het koor wordt begeleid met originele Russische instrumenten. De zangers zijn in staat fluisterzacht en toch volkomen dragend te zingen. Ook kunnen zij grote zangkracht ontwikkelen zonder dat daarbij ook maar de minste verruwing ontstaat.

Het koor, dat uit 30 stoere Kozakken bestaat, zingt religieuze liederen uit de Russisch-Orthodoxe liturgie en folkloristische liederen uit het oude Rusland.

Het koor wordt in de Dorpskerk begeleid door het folkloristisch ensemble Uzory uit de Oekraïense stad Mykolajiv. De zes leden van de groep zijn muzikale virtuozen die studeerden aan de conservatoria van Kiev en Odessa. Zij bespelen typische Russische en Oekraïense instrumenten zoals de domra, balalaika, bajan (Russische knopaccordeon), fluit en een variatie aan slaginstrumenten.

Meer over dit koor is te lezen op www.oeralkozakkenkoor.nl

Meer berichten

Shopbox