Speeltuinvereniging De Oranjetuin is een van de deelnemers. (Foto: Privé)
Speeltuinvereniging De Oranjetuin is een van de deelnemers. (Foto: Privé)

Handen uit de mouwen bij NLdoet

Het Oranje Fonds houdt op 9 en 10 maart, samen met duizenden organisaties in het land, NLdoet. Deze jaarlijkse actie is de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook in Barendrecht doen organisaties mee, met in totaal tien klussen waaruit mensen kunnen kiezen. Van verfklussen tot en met het opschonen van tuinen - er worden nog volop vrijwilligers gezocht voor de diverse activiteiten. Deelnemende organisaties vertellen waarom zij meedoen aan de vrijwilligersdag.

Door Eline Lohman

BARENDRECHT – Een van de deelnemende organisatie is Laurens Dagbesteding Elf Ranken in Barendrecht. "De reden dat wij mee doen aan dit leuke project, is dat wij graag onze bezoekers en hun naasten – mantelzorgers - op deze manier in het zonnetje willen zetten," vertelt Marianne Moleman. "Door de vaak beperkte budgetten geeft NLdoet ons de kans om dit vorm te geven. Door de bijdrage van NLdoet en de vrijwilligers kunnen wij onze bezoekers van de dagbestedingen en hun mantelzorgers een high tea aanbieden. Wij doen voor het eerst mee en zijn zeer verheugd dat wij met deze bijdrage er een mooie dag van kunnen gaan maken. Onze dagbestedingen hebben een diversiteit aan cliënten en wij proberen met onze bijeenkomsten zoveel mogelijk saamhorigheid te krijgen. Het is hiermee even een andere dag dan men is gewend en is zorgen voor even verzorgd worden!"

Ook kanovereniging Lekko uit Barendrecht doet mee. Een bewuste keuze, vertelt Erik Schuijer over de eerste keer dat de vereniging deelneemt aan NLdoet. "Als kanovaarder geniet je op de meest elementaire manier van de natuur. Als kanovereniging realiseren wij ons steeds vaker en intenser dat wij niet alleen moeten 'profiteren' van al het moois dat de natuur ons biedt, maar dat wij ook een maatschappelijke verantwoording hebben om dit moois, voor iedereen mooi te houden. Uiteraard doen we dat zelf al op elke tocht door respectvol met de natuur om te gaan. Door mee te doen aan NLdoet kan Lekko, behalve haar eigen leden en vrijwilligers, ook andere mensen van de maatschappelijke noodzaak doordringen dat iedereen een zorgplicht heeft om onze aarde netjes te houden. Dat deze zorgplicht verder reikt dan alleen in en rond ons eigen huis, kunnen we door mee te doen aan de vrijwilligersdag uitstekend laten zien. We gaan op een deel van ons geliefde thuiswater, 't Waaltje, zwerfafval opruimen. In hun kano's gaan onze leden het water op om al varende het zwerfval dat op/in het water en de rietkragen drijft, op te ruimen. Omdat we maar een beperkt aantal kano's ter beschikking kunnen stellen, is er een klein aantal vrijwilligers van buitenaf welkom om ons te komen helpen. Wie niet kan varen of géén kano-ervaring heeft, helpt ons wandelend mee opruimen in de Wevershoek. Degene die zelf een eigen kano heeft én beschikt over de nodige kano-ervaring kan ons ook varend assisteren."

Voor hospice De Reiziger is het de eerste deelname aan NLdoet. Winni de Bruin: "We doen mee met NLdoet omdat we een vrijwilligersorganisatie zijn die vrijwel volledig afhankelijk is van de inzet van vrijwilligers. Dat betreft uiteraard onze vaste vrijwilligers, op structurele basis, maar ook op incidentele basis kunnen we zo nu en dan wel wat handjes gebruiken. Daarom is hulp ter gelegenheid van NLdoet uitermate welkom. Het maak dingen mogelijk die anders – nog - niet zouden kunnen gebeuren omdat onze middelen nu eenmaal beperkt zijn."

Een andere deelnemer is speeltuinvereniging De Oranjetuin. "Voor ons is het weer een mogelijkheid om de speeltuin en het bijbehorende vrijwilligerswerk weer onder de aandacht te brengen," vertelt Henk Jaap Buikema. "Een andere belangrijke reden is dat het de mogelijkheid biedt om met extra handjes de speeltuin weer speelklaar te maken voor de opening eind maart. NLdoet is voor ons dé gelegenheid om alle natuurlijke rommel, bladeren, takken, mos, onkruid uit de speeltuin te verwijderen en alle toestellen schoon te maken. Letterlijk een voorbeeld van 'vele handen maken licht werk'. We hebben eerder succesvol deelgenomen en hopen ook dit jaar op een positief resultaat."

Een overzicht van alle klussen is te vinden op de website www.nldoet.nl. Daar kunnen mensen zich aanmelden.
 

Meer berichten