Technasiumleerlingen bezoeken SRON (FOTO: SRON/Renske van den Berg)
Technasiumleerlingen bezoeken SRON (FOTO: SRON/Renske van den Berg)

Leerlingen naar laatste ronde moonmission2018

Vier Barendrechtse leerlingen van het Technasium (Dalton Lyceum Barendrecht) zijn door naar de laatste ronde van de moonmission2018.

Barendrecht - Middelbare vwo-scholieren die het Technasium volgen, hebben Onderzoek en Ontwerpen als examenvak. In hun examenjaar leggen zij een Meesterproef af. Scholieren met een voorliefde voor lucht- en ruimtevaart konden als Meesterproef dit jaar kiezen voor deelname aan Moonmission 2018: een stapsgewijze missie van opdrachtgever Recycle Valley om op termijn een plastic verpakking op de maan op te gaan ruimen, die astronauten van Apollo 15 daar hebben achtergelaten bij het installeren van de LRRR.

In deze laatste fase begint het echte bouwen en daarom was er een bezoek aan SRON georganiseerd. SRON bouwt zeer hoog waardige sensoren voor het ontdekken en verkennen van planeten voorbij de zon. Deze sensoren moeten lang meegaan, grote temperatuur verschillen aankunnen en zeer gevoelig zijn voor licht en andere straling. SRON is het toppunt voor onderzoekers in Nederland.

Deelnemende leerlingenteams van de verschillende scholen moeten een cubesat bouwen en worden daarin begeleid door ISIS in Delft. Onderdeel van hun Meesterproef programma was ook een leerzame rondleiding bij SRON Netherlands Institute for Space Research. Daar wordt niet alleen wetenschap bedreven maar daar worden ook nieuwe ruimtebestendige satellietinstrumenten voor dat onderzoek ontwikkeld. Leerlingen mochten de SRON-experts dan ook alles vragen als inspiratie voor hun eigen bouwproject.

Meer berichten

Shopbox