De Barendrechtse Scoutinggroep Fridtjof Nansen groep 12 bestaat deze maand precies 90 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij bij de waterscoutinggroep. (Foto: Privé)
De Barendrechtse Scoutinggroep Fridtjof Nansen groep 12 bestaat deze maand precies 90 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij bij de waterscoutinggroep. (Foto: Privé) (Foto: Privé)

Scoutinggroep bestaat 90 jaar

De Barendrechtse Scoutinggroep Fridtjof Nansen groep 12 bestaat deze maand precies 90 jaar en dat gaat niet onopgemerkt voorbij bij de waterscoutinggroep.

Door Eline Lohman

BARENDRECHT - De groep werd op 23 april 1928 opgericht in een souterrain aan de Oranjeboomstraat. Vier jongens die getriggerd waren door het spel van scouting door Baden Powell besloten een eigen groep op te richten. Zij begonnen als padvinders. Tot aan de Tweede Wereldoorlog is de groep veel verhuisd in Rotterdam. Na de oorlog bleef alleen de vlag achter. Na de oorlog was de eerste bijeenkomst weer als scoutinggroep. Het is heel bijzonder dat de groep al zo lang bestaat, vertelt Esther Pouwe van de scoutinggroep.

"In die 90 jaar heeft onze groep vele verhuizingen, diverse fusies en afsplitsingen altijd met succes doorstaan en tegenslagen met rust en zekerheid opgelost. Door de passie voor scouting en de motivatie te behouden heeft de groep alle veranderingen doorstaan en haar lange bestaan weten te waarborgen. Fridtjof Nansen 12 is altijd meegegaan in de nieuwe visies, het sport en spel avontuurlijk en aantrekkelijk te houden door inzet van haar eigen leden. We geven het kind de vrijheid in het ontdekken van het eigen kunnen en de eigen grenzen. Door de wekelijkse opkomsten, de diverse kampen en extra activiteiten over een lange periode van opgroeiend kind tot volwassene wordt een hechte band onderling gevormd. Een deel oudere jeugd groeit naar het begeleiden van de speltakken en draagt zo het geleerde over aan de jongere."

De kracht van de scouting is volgens Esther dat iedereen welkom is en dat elk kind of elke vrijwilliger die binnen komt meteen bij de groep hoort. "Wij zijn niet alleen een scoutinggroep, maar zijn een eenheid en respecteert iedereen elkaar en helpt waar nodig is. Je kan jezelf zijn en je hoort erbij. Daarbij is de leiding zo ongeveer met elkaar 'groot geworden' en dat merk je naar de jongeren toe. Er is een goede band die ook een stootje kan hebben."

De scouting is levendiger dan ooit, zegt Esther. "Er zijn in Nederland ruim 1000 scoutinggroepen met zo'n 100.000 leden. Op een speelse manier leren ze zelfstandig te worden, doorzettingsvermogen ontwikkelen, leren samenwerken en omgaan met verschillende kinderen met een verschillend niveau. Scouting is de ideale plek om actief en maatschappelijk bezig te zijn."

Het 90-jarig jubileum wordt uitgebreid gevierd. Op 21 april is er een 'Help de Leiding verjaardag', waarop aan de slag gegaan wordt met allerlei karweitjes. Met Hemelvaart gaat de groep meerdere dagen op groepskamp in Brielle. Meer info is te vinden op www.f12.nl. 

Meer berichten