Filmbeeld uit Rotterdam De Verwoesting.
Filmbeeld uit Rotterdam De Verwoesting.

Beelden uit 1940 en 1945: verwoesting en bevrijding

Er zijn weer unieke filmbeelden opgedoken over de oorlogstijd in Rotterdam.

Barendrecht - Amateurfilmer en filmrestaurateur Bas Romeijn is al een tiental jaren bezig om oude opnamen uit Barendrecht en Rotterdam te restaureren en daar korte documentaires van te maken. Die filmpjes noemt hij retro- of terugkijkfilms en publiceert deze op zijn blog.

Vorig jaar kreeg hij uit de nalatenschap van de Rotterdamse amateurfilmer Loet van der Vorm een aantal spoeltjes met 8mm film aangeboden met opnamen uit de jaren 1940 en 1945. Die opnamen waren nog nooit openbaar getoond. Hij heeft een uitgebreid overzicht van de verwoesting na het bombardement in 1940 gefilmd, maar hij filmde ook de uitgebrande Statendam III van de Holland Amerika Lijn aan de Wilhelminakade, de restanten van twee Heinkel watervliegtuigen op de kade aan het Bolwerk. Bij de molen aan de Kromme Zandweg zien we hem uit een bomtrechter kruipen. Hij bekijkt onder meer een neer gestorte Heinkel bommenwerper en een niet ontplofte bom.

Bevrijding

Bij de komst van de Canadezen in mei 1945 is Loet van der Vorm met zijn camera in Rotterdam-Zuid, hij filmt het kampement van het Canadese leger. Op zaterdag 9 juni filmt hij op de Vierambachtstraat een grote parade van de Canadese 1e infanterie divisie. Hij maakt ook opnamen van een geïmproviseerd monument op de hoek van de Goereesestraat en het Zuidplein voor de 20 mannen die op die plek door de Duitsers waren gefusilleerd. Tot slot is hij weer in Rotterdam-Zuid om op het terrein van Tot ons genoegen een voetbalwedstrijd tegen de Canadezen te filmen.

Die beelden zijn nu gerestaureerd en gemonteerd tot de twee korte documentaires 'Rotterdam De verwoesting' en 'Rotterdam De bevrijding'. Het commentaar is ingesproken door Erik Post.
U kunt ze belijken op https://basromeijnfilms.blogspot.nl

Meer berichten