De Dorpskerk van Barendrecht. (foto: Vrienden van de Dorpskerk)
De Dorpskerk van Barendrecht. (foto: Vrienden van de Dorpskerk) (Foto: )

Diner voor uurwerk Dorpskerk

BARENDRECHT – Met een diner bij kaarslicht zamelen de Vrienden van de Dorpskerk geld in voor het uurwerk van de 506-jarige Dorpskerk van Barendrecht. De kerk is de afgelopen jaren aan de binnen- en buitenkant grondig opgeknapt. Vorig jaar werd het historische houtwerk gerestaureerd. Het sluitstuk van de operatie is het werk aan het uurwerk en de luidklok.

Het uurwerk dateert uit het begin van de zeventiende eeuw. Bij een onderzoek bleek onlangs dat het maar liefst 150 jaar ouder is dan lange tijd werd gedacht. De luidklok dateert uit 1759. Toen werd de oorspronkelijke klok uit 1607 overgegoten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog belandde de klok op de bodem van het IJsselmeer.

Het uurwerk van de Dorpskerk geeft voor de buurt al eeuwenlang de juiste tijd aan. Op elk heel uur luidt de klok, evenals voor de aanvang van kerkdiensten. Om te zorgen dat dit zo blijft is ingrijpend onderhoud nodig.

De Stichting tot Behoud van Torenuurwerken in Nederland stelt na onderzoek dat het uurwerk een zodanige cultuurhistorische waard heeft, dat restauratie wordt aanbevolen. Voor het goed functioneren van de luidklok zijn werkzaamheden aan de klokkestoel (in de toren!) en aan de klok zelf nodig.

Voor de financiering van de restauratie heeft de Stichting Vrienden van de Dorpskerk haar steun toegezegd. Een deel van het geld is al beschikbaar, maar dat is nog onvoldoende om het werk te betalen. Het ontbrekende geld wordt bijeen gebracht met acties.

Op vrijdag 7 december is er een diner bij kaarslicht in de Dorpskerk. Het is voor het eerst dat een dergelijk diner plaatsvindt in de kerk. Er is passende muziek en kwalitatief hoogstaande catering. Bij het diner wordt onder meer samengewerkt met restaurant Diggels, één van de buren van de kerk. Bij Diggels vindt ook een 'afterparty' plaats.

Meer berichten