Richard Mank gaat zijn entree maken als coach in het vrouwenvoetbal.
Richard Mank gaat zijn entree maken als coach in het vrouwenvoetbal. (Foto: Wijntjesfotografie.nl)

Richard Mank aan het roer bij vrouwen Excelsior/Barendrecht

Jan J. Timmer

Barendrecht - Toen Excelsior/Barendrecht hem enkele weken geleden benaderde om Sander Luiten op te volgen als hoofdtrainer van de damesvoetbalformatie van Excelsior/Barendrecht, hoefde Richard Mank niet lang na te denken. "Een geweldige uitdaging én een mooie promotie", zo stelt de 38-jarige inwoner van Krimpen aan de Lek.

Tot voor kort was Mank werkzaam bij de herenhoofdmacht van Dilettant in zijn woonplaats en werkte hij als hoofd opleidingen van vv Spijkenisse. Beide voetbaljobs heeft hij ingeleverd tegen zijn nieuwe baan.

"Afscheid nemen van Dilettant was het zwaarst", zegt hij. "Ik heb er twee perioden de selectie onder mijn hoede gehad en een sterke band met de vereniging opgebouwd. Het was dan ook lastig om mijn vertrek aan te kondigen. Zakelijk gezien had ik er minder moeite mee. In mijn contract stond een clausule die me de vrijheid gaf om in geval van positieverbetering de club te verlaten. Daar heb ik gebruik van gemaakt. Ik zie Excelsior/Barendrecht als een serieuze stap omhoog. Ga maar na: ik ben nu één van de acht trainers die het genoegen smaakt in de Vrouwen-Eredivisie te mogen werken."

Dat gaat Mank doen bij een club die het afgelopen seizoen haar debuut maakte op het hoogste niveau en daarin vooral opviel door het grote aantal nederlagen. Een laatste plaats in de eindrangschikking was het resultaat. "Dat was natuurlijk niet verrassend", stelt de nieuwe trainer vast. "Er werd vorig jaar pas laat bekend dat we een elftal konden inschrijven. Daardoor was het lastig om een evenwichtige en sterke spelersgroep samen te stellen. De uitslagen vertellen dat deel van het verhaal. Maar er is tegelijkertijd ook heel hard gewerkt aan een goede organisatie.

Die staat nu, zodat we deze zomer kunnen gaan bouwen aan een ploeg die wél wat vaker kan winnen. Ik heb er verschrikkelijk veel zin in om met de ploeg aan de slag te gaan. Nee, ik heb nooit eerder vrouwen getraind, maar ik weet wél dat ze een uitstekende instelling hebben en super serieus en gefocust zijn. In die in is vrouwenvoetbal heel anders dan wat je bij de mannen beleeft. Dat maakt de uitdaging extra groot. Ik ben klaar voor deze mooie klus. Wat mij betreft is het snel eind juli; de start van het nieuwe seizoen."

Meer berichten