Een schitterenbde eerste plaats op het NK Carroussel (Foto: PR)
Een schitterenbde eerste plaats op het NK Carroussel (Foto: PR) (Foto: )

Eerste plaats op NK carroussel

Ingezonden

Titel Young Riders RV Barendrecht

Barendrecht - zondag 24 juni heeft de rijvereniging Barendrecht, aangesloten bij de manege Filip Dros, met 3 teams meegedaan aan de Nederlandse Kampioenschappen carroussel rijden. De young riders bemachtigden hier de eerste plek! De drie teams, die trainen bij de Filip Dros manege kwamen met totaal 40 amazones uit op de wedstrijden. Twee teams, de 'Dinsdag dames' en de 'Young riders', reden de wedstrijd in de tweede divisie paarden-klasse en 1 team, 'Barendrecht Enjoy', in de tweede divisie pony-klasse.


Carrousel rijden is een van de weinige teamsporten binnen de paardensport, welke toegankelijk is voor alle ruiters, jong en oud. De groep van 12-16 ruiters en amazones rijden een kür op zelf gekozen muziek twee aan twee en maken daarbij verschillende figuren. Goede dressuur en samenwerking zijn hierbij erg belangrijk.
Het tempo, de onderlinge afstand en de afstemming op elkaar bepalen het niveau.
Het leuke aan carrousel rijden is dat het eindresultaat niet afhangt van het niveau van een enkel paard/pony of ruiter, maar juist van de prestatie van de groep in zijn geheel.
Daarnaast moeten de ruiters en amazones allemaal hetzelfde gekleed zijn en de paarden moeten er tot in de puntjes verzorgd uitzien.

Het carrouselrijden is een paardvriendelijke sport omdat het carrouselrijden een teamsport is en het paard een kuddedier is. Het paard vindt het erg fijn om samen te werken, en dat komt goed van pas tijdens het carrouselrijden. Bij het carrouselrijden rijden er twee paarden naast elkaar. De jury geeft hogere punten als de paarden precies in de pas lopen met elkaar. In de pas lopen is precies wat de paarden ook doen in de vrije natuur met hun kuddegenoten.

De geschiedenis van het carrouselrijden in Europa gaat terug naar de middeleeuwen en de riddertoernooien. Carrouselrijden werd ook veel toegepast door militairen. Dit laat zien hoe goed de militairen de commandant gehoorzamen en zijn bevelen uitvoeren.

Meer berichten