Schotse Hooglanders zorgen van natuurlijk onderhoud (Foto: PR)
Schotse Hooglanders zorgen van natuurlijk onderhoud (Foto: PR) (Foto: )

Ontdekkingstocht door De Blauwe Verbinding

Ingezonden

Regio - Beleef de Blauwe Verbinding en ga mee op wandeling naar de Schotse Hooglanders. Zowel in de Zuidpolder in Barendrecht als langs de Koedood bij Portland vindt natuurlijke begrazing plaats door grote grazers die zo natuurlijk mogelijk leven.

'Zo natuurlijk mogelijk' wil zeggen dat de dieren het jaarrond buiten zijn in natuurgebieden. De dieren bepalen zelf de onderlinge verbanden in de kudde en ze kiezen zelf waar ze in het gebied grazen, drinken, rusten en helemaal zelfstandig hun kalveren werpen.

Hooglanders

Langs de Koedood bij Portland graast al heel wat jaren een kudde Schotse Hooglanders, zij hebben dit gebied gevormd en ervoor gezorgd dat dit gebied inmiddels rijk is aan vele vogelsoorten, zeldzame vlinders en insecten.

Natuurlijke processen

Het beheer van dit gebied vindt plaats door FREE Nature. 'Natuur op eigen benen', dat is het motto van FREE Nature. Hun doel is het ontwikkelen van landschappen die zichzelf vormen en in stand houden waarbij natuurlijke processen volop de ruimte krijgen. Als middel worden daarbij grote grazers gebruikt, zoals Schotse Hooglanders en Galloways.

Vrij toegankelijk

Niet alleen de natuur is vrij om zichzelf te vormen, ook de mens is vrij om hiervan te genieten. De gebieden zijn vrij toegankelijk en er mag volop gestruind worden.

Excursie

Nieuwsgierig geworden? Meld je aan voor de excursie op zaterdag 7 juli en leer alles op deze bijzondere grazers en het gebied waarin zij leven.

Zaterdag 7 juli; tijd 11:00 uur, start op de Poelweg 1, Rhoon.

Aanmelden

via manon.willemstein@freenature.nl, onder vermelding van naam en aantal personen.

Meer berichten