De wandelpaden zijn goed onderhouden (Foto: Valerie de Vries)
De wandelpaden zijn goed onderhouden (Foto: Valerie de Vries)

Sociale Wilgen en verlegen Bevers

Door: Valerie de Vries

Natuur in de regio belicht

Eiland IJsselmonde - Ik sta voorovergebogen op een wandelpad midden in de Rhoonse grienden (griend = land langs rivier waarop wilgen groeien), met mijn hoofd in een holle wilg. Zo te zien is hij onbewoond. Volgens boswachter Jasper Louman is het normaal voor wilgen om hol te worden. Deze week neemt hij mij een dag mee op Eiland IJsselmonde.

Het eiland is een van de weinige grote zoetwatergetijdegebieden in Europa, en dat zie je hier in de grienden aan de geul langs de wilgen rijen. Vanwege de eb en vloed loopt deze geul, tot aan de bomen, tweemaal per dag vol met water. Jasper vindt de Rhoonse en Carnisse grienden een echte must-see.

Sociale bomen

Hij wijst een wilg aan die verschillende soorten bladeren lijkt te hebben. ''Wilgen zijn heel sociale bomen; andere bomen en planten zijn welkom. Dit is een esdoorn bijvoorbeeld, die bovenop de stam van deze wilg groeit.'' Uit sommige stammen groeien witte bloemen. Zo ziet iedere wilg er net iets anders uit.

Rolstoelvriendelijk

De wandelpaden hier zijn, ook voor rolstoelen, zeer toegankelijk: verhard en goed onderhouden. Buiten de paden kan de natuur haar gang gaan en dat zie je aan de woeste verzameling bloemen en planten die er groeien.

Gevoel van rust

Er hangt ook een gevoel van rust: hier in de grienden ben je echt in de natuur. Ik zie wat bewegen in de geul. Zou het een bever zijn? Boswachter Jasper beaamt het, "De waterrijke grienden zijn een fijne habitat voor bevers. Maar ze zijn vlug en verlegen, dus je moet goed opletten om er één te spotten."

Beverspeurtocht

Een aanrader voor gezinnen met kinderen: een beverspeurtocht houden. Leuk om die te combineren met het doe-pad.

Wil jij ook de Rhoonse en Carnisse grienden ervaren? Het gebied is goed bereikbaar met de auto of op de fiets. Door de grienden zelf zijn heerlijke wandel- en fietsroutes.

Meer berichten