Hockey Club Barendrecht flikte het: promotie naar de eerste klasse (Archieffoto)
Hockey Club Barendrecht flikte het: promotie naar de eerste klasse (Archieffoto) (Foto: )

Hockeyclub Barendrecht ziet historische promotie Heren 1

Door Jan J. Timmer

Barendrecht - Het kan niet op voor Hockey Club Barendrecht! Na het kampioenschap van Dames 1 lukte het ook de herenhoofdmacht promotie af te dwingen. Dat deden de mannen door in de play-offs twee keer van OMHC te winnen.

De stap omhoog is extra knap voor wie weet dat HCB nog maar een jaar geleden in de onderste regionen van de tweede klasse bivakkeerde. "Hert is buitengewoon knap wat de jongens gepresteerd hebben", stelt Jorgen Kwinkelenberg, trainer/coach van het succesvolle collectief. "En dat met een relatief jonge selectie die er op slechts twee plaatsen anders uitziet dan vorig seizoen. De spelers hebben dus écht vooruitgang geboekt." Essentieel in de 'move omhoog' van HCB Heren 1 was de nieuwe focus die Kwinkelenberg en zijn technische staf-genoten Sebastiaan de Geest en Joop van Dijk in het team wisten te injecteren. "We zijn anders gaan hockeyen", legt de oefenmeester uit. "Aanvallender, dominanter. Een bewuste keuze met in het achterhoofd dat we deze manier van spelen nodig hebben om goed de eerste klasse in te gaan. Een team dat op zijn Italiaans promotie pakt, krijgt het een klasse hoger moeilijk. Daar heb je te maken met tegenstanders die wel raad weten met dat soort ploegen. Het is veel beter om als nieuwkomer goed en sterk te promoveren. Dat hebben we gedaan. Ik verwacht dat we echt iets te zoeken hebben op dit niveau. We komen met goed hockey binnen!"

In de play-off duels met OMHC bleek dat HCB niet al teveel te duchten had van de opponent. In de thuiswedstrijd leidde een sterkoptreden tot een duidelijke 3-0 zege. De return in Rotterdam-Ommoord leverde een 0-2 overwinning op. "Er is twee keer prima gespeeld", aldus Kwinkelenberg. "Met een uitstekende rol ook voor onze keeper Roberto Broere. Hij hield in beide wedstrijden de nul. Knap aan het einde van een lang seizoen waarin hij de minst gepasseerde doelman van onze competitiepoule was." Ook topschutter Stephan Kooij speelde een bijzondere rol in de promotieduels. Hij nam afscheid van Heren 1 met de allesbeslissende 0-2 in de slotfase van de uitwedstrijd tegen OMHC. "En natuurlijk hebben we met z'n allen enorm genoten van de ambiance bij beide wedstrijden", glimlacht Jorgen Kwinkelenberg. "Al dat enthousiasme bij onze club; geweldig om mee te maken. De club zit in alle opzichten enorm in de lift. De resultaten bevestigen dat.

Meer berichten