De Koedoodzone vormt een natuurlijke klimaatbuffer (Foto: Natuurvereniging Eiland IJsselmonde)
De Koedoodzone vormt een natuurlijke klimaatbuffer (Foto: Natuurvereniging Eiland IJsselmonde) (Foto: )

Koedoodzone echte klimaatbuffer

Valerie de Vries

Natuurlijke wateropvang

Barendrecht - 'Het klimaat verandert…' Hoe vaak horen we dat niet tegenwoordig? En we merken het ook! Felle regenbuien, ondergelopen straten, overstromende riolen. Vieze prut en gedoe. Als oplossing voor plotselinge wateroverlast door heftige regenbuien, gevolgd door lange periodes waarin het veel te droog is, zijn op sommige plekken in Nederland 'klimaatbuffers' gemaakt.

Klimaatbuffers zijn plekken waar te veel regen in te korte tijd kan worden opgeslagen (gebufferd) in sloten en watertjes. Daarbij stijgt het waterpeil. Zodra het dan weer droog is, komt dat water op een natuurlijke manier vrij en daalt het slootwater langzaam. Denk aan een spons die je onder water dompelt en vervolgens uitknijpt. Het leuke van zo'n 'spons' is dat natuur hier profijt van heeft. In klimaatbuffer Koedood zijn de oevers glooiend gemaakt.

Hier groeien zowel water- als oeverplanten, zoals vlottende waterranonkel en biezen en zeggen. Dit zijn echte waterzuiveraars. Op de oever groeien gele lis en kattenstaart, ideaal voor hommels, bijen en vlinders die de nectar eten. En libellen en juffers zetten hun eitjes op de oeverplanten af. Al die insecten vormen een smakelijk hapje voor vogels. En het ondiepe water is een prima kraamkamer voor jonge (kikker)visjes.

De Koedoodzone wordt hele jaar door, zomer én winter, begraasd door een groepje Schotse Hooglanders. Die lopen hier sinds 2012, en hun invloed is goed te zien aan de bomen en de struiken. Die zijn tot op snuithoogte afgevroten. Schotse Hooglanders eten namelijk niet alleen gras - dat is er in de winter niet of nauwelijks. Dan bestaat het menu uit takken en knoppen. Het landschap past zich aan op deze begrazing. Volg maar eens zo'n paadje wat door de Schotse Hooglanders is gemaakt: spannend! Laat je verrassen door de natuur die je spontaan op je pad vindt. Ik kan het iedereen aanbevelen!

Meer berichten