Op het jaarlijkse Festival CultuurLocaal maken jong en oud samen muziek (foto Henk Elderson).
Op het jaarlijkse Festival CultuurLocaal maken jong en oud samen muziek (foto Henk Elderson). (Foto: )

CultuurLocaal klaar voor seizoen

Ingezonden

Dertig docenten in het aanbod

Barendrecht - De schoolvakantie is begonnen, maar bij CultuurLocaal is men al volop bezig met het nieuwe seizoen. In het komende schooljaar is er naast de vertrouwde cursussen, ensembles en muzieklessen veel nieuws te beleven, zoals hoopdance, DJ les en improvisatietheater in Het Kruispunt.

Sinds de start in januari 2016 is CultuurLocaal het adres in Barendrecht voor muziekles. Met lesruimtes in zowel het centrum als in Carnisselande biedt CultuurLocaal muzieklessen aan voor alle Barendrechters. Met bijna dertig docenten, vrijwel allen conservatorium-geschoold, kan je terecht voor les op heel veel instrumenten, waaronder naast de bekende gitaar, piano, keyboard en viool ook blaasinstrumenten zoals bij voorbeeld saxofoon, dwarsfluit en trombone.

Zelfs ukelele en mandoline behoren tot het aanbod.

Samenspel

Muziekleerlingen hebben bij CultuurLocaal niet alleen les op het instrument van hun keuze. Door het jaar heen zijn er vele samenspel activiteiten waaraan men kan deelnemen, op het gebied van zowel de klassieke als de lichte muziek. In de visie van CultuurLocaal is dat een belangrijk onderdeel van het leren musiceren.

De combinatie van verschillende stijlen is daarbij een belangrijke meerwaarde. "Je ziet dat in de klassieke muziek bladmuziek heel belangrijk is, terwijl in de lichte muziek vaak met akkoordenschema's wordt gewerkt, waarbij de muzikanten zelf bepalen welke noten ze daarbij spelen", legt coördinator Wim Soeters uit. "Door bijvoorbeeld leerlingen op klassieke instrumenten te trainen in de lichte-muziek benadering, krijgen zij veel meer mogelijkheden om zichzelf te uiten op hun instrument." Naast de projectmatige activiteiten heeft CultuurLocaal ook vele vaste ensembles, zoals twee koren, een orkest, een hoorn-ensemble en een jazzkwintet.

Imporvisatiecursus

Naast de muzieklessen had CultuurLocaal al een improvisatietheater-cursus met Tante T op het programma staan. Komend seizoen wordt deze cursus, voor kinderen van 7 tot 12 jaar, gehouden in Theater Het Kruispunt. Hiermee hoopt Tante T een nog inspirerender omgeving te kunnen bieden aan haar leerlingen. De cursussen duren 10 weken en starten bij voldoende aanmeldingen op dinsdag 18 september 2018. De kosten zijn €40 per deelnemer.

Nieuw

Nieuw in het aanbod van CultuurLocaal zijn hoopdance en DJ- lessen. Voor deze moderne vormen van bewegen en muziek maken gaan ook in de week van 17 september cursussen van start. Hoopdance is een bewegen met een hoepel. Voor kinderen is dit een prima manier om spieren te ontwikkelen, voor volwassenen is het een leuke vorm van fitness. Verder vermindert het stress.

Workshops

In het nieuw ingerichte lokaal 9 in De Baerne worden sinds juni DJ workshops gehouden. Na de zomer kunnen mensen hier terecht voor duo- of groepslessen om te leren mixen.

Meer berichten