Het Ruigeplaatbos is één van de 13 natuurgebieden in de regio. (Foto: Ineke van Dort)
Het Ruigeplaatbos is één van de 13 natuurgebieden in de regio. (Foto: Ineke van Dort) (Foto: )

Van stadspark tot natuurgebied

Romy Vos

Regio - Het Ruigeplaatbos in Hoogvliet ken ik als stadspark, uit de tijd dat ik werkte als beheerder van het openbaar groen. In 1997 werd dit tamelijk keurige maar extensief beheerde park (lees: er werd weinig gemaaid en niet geschoffeld) getroffen door een heuse wervelstorm.

Bomen, vooral populieren, braken als luciferstokjes doormidden. Niet bij de wortels, nee, op een meter of zes hoogte. Opeens was daar een park met heel veel 'staand dood hout', zoals de term voor dit soort natuurlijke processen luidt. De droom van elke stadsecoloog, want dood hout 'leeft'. Tenminste, de beestjes en schimmels die erop af komen. En dat zijn er veel: van boktorren tot oesterzwammen, en het zacht rottende hout is ideaal voor spechten. Grote bonte specht en groene specht werden een veel gehoorde en ook vaak geziene gast in het Ruigeplaatbos. Heel Hoogvliet had te lijden gehad van die storm, waardoor er eigenlijk niet zoveel aandacht overbleef voor het bos. Dus daar kon de natuur haar kans grijpen. In no-time kiemde er van alles tussen de kale populierenstammen, waar voorheen de kruinen met hun bladerdek het licht op de grond tegenhielden. Vervolgens was de tijd rijp voor iets heel anders: jaarrond begrazing met grote grazers…. Een kleine kudde Schotse Hooglanders werd geïntroduceerd.

Vooral mensen met honden moesten wel even wennen aan de nieuwe situatie, maar de geboorte van de zeer aaibare kalfjes maakte een hoop goed (houdt altijd minimaal 25 meter afstand tot de kudde, mensen!). En dan is er nog de rivier. De machtige Oude Maas. Om het grote getijdenverschil meer beleefbaar te maken, werd een 900 meter lange vlonder aangelegd. Na springtij blijft het vloedmerk van de rivier achter: Riet, losgewoelde wortelstokken, drijfvuil met van alles, het hoort er allemaal bij. Nieuwsgierig geworden? Naast het Ruigeplaatbos heeft Eiland IJsselmonde nog 13 andere natuurgebieden. Neem een kijkje op

www.ontdekijsselmonde.nl

Meer berichten