Op naar Vietnam ( Foto: Jacqueline van den Heuvel)
Op naar Vietnam ( Foto: Jacqueline van den Heuvel) (Foto: Jacqueline van den Heuvel)

Calvijnleerlingen naar lepradorp in Vietnam

Barendrecht - De bovenbouwleerlingen Marit Kasius, Maartje Kurpershoek (beide uit Barendrecht), Lars van Prooijen, en Seren Demirbilek van het Zuider Gymnasium van CSG Calvijn zijn heel blij dat zij a.s. zaterdag met vier leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle mee mogen naar een lepradorp en een lepraziekenhuis in Vietnam. Zo kunnen zij zelf ervaren hoe het leven van leprapatiënten er uitziet.

Als begeleiders gaan de Barendrechters Rob van den Brink en Peter Euser mee.

In het lepradorp gaan ze (bejaarde) leprapatiënten helpen met eten en drinken en een praatje met ze maken. Daarnaast staan ook spelletjes doen op het programma met de (klein)kinderen van de leprapatiënten, die vaak zelf niet ziek zijn, maar toch verstoten in het lepradorp moeten wonen. Op de basisschool gaan ze lesjes Engels verzorgen en met de kinderen knutselen, dansen en sporten. In het lepradorp gaat ook geklust worden, waardoor het lepradorp er na hun vertrek weer schoner en opgeknapt uitziet.

In het lepraziekenhuis krijgen de leerlingen de medische kant van lepra te zien en willen ze daar wat gezelligheid brengen en zo omkijken naar mensen die door hun ziekte buiten de maatschappij geplaatst zijn.

De afgelopen en komende weken zijn de Vietnamgangers volop in actie om veel geld bijeen te brengen voor de leprabestrijding. Geld dat o.a. gebruikt wordt om speciale sandalen voor leprapatiënten van te maken. Door het dragen van goed schoeisel krijgen leprapatiënten namelijk geen beschadigingen aan hun gevoelloze voeten en kunnen handicaps worden voorkomen. In het lepraziekenhuis zullen de leerlingen ook leren hoe deze sandalen op maat gemaakt worden en hieraan meehelpen. Het geld wordt ook gebruikt om nieuwe (verstoten) leprapatiënten op te sporen, te behandelen en te genezen. Aangezien dit per patiënt gemiddeld slechts 50 euro kost, hopen ze zo heel veel leprapatiënten te kunnen behoeden voor misvormingen en amputaties.
Wilt u de leerlingen steunen in hun strijd tegen lepra, dan kunt uw gift overmaken op de speciaal voor dit project geopende rekening NL53 INGB 0702 3262 08 t.n.v. P. Euser, de Barendrechtse ambassadeur van de Leprastichting.

Meer berichten