De Tocht van vrees en hoop: Respect en een diepe indruk achterland (Foto: PR)
De Tocht van vrees en hoop: Respect en een diepe indruk achterland (Foto: PR) (Foto: )

Tocht van hoop en vrees: respect en diepe indruk

Ingezonden

Amersfoort - Donderdag 11 oktober 2018 was het precies 74 jaar geleden dat vanuit kamp Amersfoort ruim 1400 mannen naar het station liepen om op transport te worden gezet naar concentratiekamp Neuengamme. Eén van deze mannen was de in Barendrecht geboren Jacob (Jaap) van der Linden. Afgelopen donderdag liepen ruim 250 mensen, waaronder burgemeesters en nabestaanden, voor zover mogelijk dezelfde route als de gevangenen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het was de tweede keer dat de tocht georganiseerd werd.

Stille tocht

Miranda van Zaalen-Kool liep op 11 oktober samen met haar man mee in de stille tocht om de broer van haar oma te herdenken. "De broer van mijn oma was lid van de Landelijke Organisatie voor hulp aan Onderduikers.

Op 6 juni 1944 werd hij in zijn ouderlijk huis aan de Koedood in Barendrecht gearresteerd. Elke keer als mijn oma het verhaal van de dag van de arrestatie en het afscheid vertelt maakt dit een diepe indruk op mij".

Kamp Amersfoort

Na zijn arrestatie werd Jacob van der Linden in Kamp Amersfoort gevangengezet en is hij op 11 oktober 1944 naar concentratiekamp Neuengamme getransporteerd waar hij op 9 december 1944 is omgebracht.

Die indruk

Niet alleen het verhaal van haar oma heeft een diepe indruk achtergelaten bij Miranda van Zaalen. Ook het meelopen in de stille tocht van afgelopen donderdag was indrukwekkend.

Voorbijgangers stopten

"Voorbijgangers stopten, automobilisten zetten de motor uit, fietsers stapten af, allemaal uit respect voor de stille tocht. Aan het eind van de stille tocht was het contrast onwerkelijk om te beseffen dat de gevangenen in een trein richting Duitsland stapten. Niet wetend dat velen niet meer terug zouden keren. Mijn oudoom zag zijn huis in Barendrecht en zijn familie niet meer terug", aldus Miranda van Zaalen

Meer berichten