De Vietnamgangers bij de basisschool (Foto: PR)
De Vietnamgangers bij de basisschool (Foto: PR) (Foto: )

Vietnamgangers bezoeken lepradorp

Ingezonden

Leren over leven leprapatiënten

Barendrecht - Op zaterdag 13 oktober vertrokken vier leerlingen van het Comenius Lyceum Capelle en vier leerlingen van het Zuider Gymnasium uit Rotterdam met vier begeleiders voor twee weken naar een lepradorp en een lepraziekenhuis in Vietnam om daar vrijwilligerswerk te doen. De leerlingen leren zo hoe het leven van leprapatiënten eruit ziet.

Eenmaal in Vietnam aangekomen begon hun avontuur in de hoofdstad van Vietnam, Hanoi. Daar hebben zij van de cultuur gesnoven, in het opleidingscentrum VIETCOT alles geleerd over het maken van protheses en van orthopedische schoenen en hun eerste lepradorp bezocht. Op dinsdag vertrokken zij met het vliegtuig naar hun huidige verblijf in het lepradorp Quy Hoa. Ondertussen hebben zij al veel van het dorp en het lepraziekenhuis gezien.

Leprapatiënten

's Morgens gaan de leerlingen in groepjes uiteen om meer over het leven van leprapatiënten te leren. Zo interviewen ze mensen in het lepradorp over hun leven voor én na het ontdekken van lepra en helpen ze in het bejaardentehuis met van alles en nog wat. Met name het helpen bij het eten geven aan mensen zonder handen en voeten heeft een grote impact op de leerlingen. Bij de wondverzorging zien ze de medische kant van lepra en de gevolgen daarvan. Daarnaast helpen ze bij de schoenenwerkplaats, waar de speciale sandalen op maat gemaakt worden voor verminkte voeten. De leerlingen hebben thuis met allerlei acties geld ingezameld om het materiaal dat voor deze sandalen nodig is, te bekostigen.

Veel indurk

De ochtendactiviteiten hebben veel indruk gemaakt op de leerlingen. Er zijn veel bijzondere en emotionele verhalen ontdekt tijdens de interviews. De mensen in het dorp staan erg open voor een goed gesprek en zijn heel dankbaar voor het werk wat de leerlingen verrichten. Veel patiënten wonen al sinds hun kinderjaren in het dorp en kunnen dus ook veel vertellen over wat er door de jaren heen allemaal veranderd is. Voor hen is het belangrijkste dat ze gezond blijven en een dak boven hun hoofd hebben.

Kinderen spelen

Verder werd er elke middag met de kinderen, die in het lepradorp wonen, gespeeld. Dit gebeurde bij de lokale basisschool die sinds dit schooljaar niet meer in gebruik is doordat de leerlingen uit het lepradorp nu welkom zijn in de publieke scholen. Een verbetering om het verstoten van leprapatiënten tegen te gaan. Ook kwamen de kinderen bijna elke avond spelen bij het guesthouse. Er werd gevoetbald, touwtje gesprongen, gedanst, gezongen, getekend en diverse andere spellen gedaan. De kinderen zijn allemaal erg energiek, maar dat maakt het juist zo leuk.

Verhalen en foto's van de reis zijn te vinden op www.leprastichting.nl bij 'nieuws'.

Meer berichten