Van Hoogstratensingel in Dordrecht, circa 1902-1905, (collectie Regionaal Archief Dordrecht).
Van Hoogstratensingel in Dordrecht, circa 1902-1905, (collectie Regionaal Archief Dordrecht). (Foto: )

Bekijken van historische foto's

DRECHTSTEDEN / HOEKSCHE WAARD - Een foto vertelt meer dan duizend woorden. Een gevleugelde uitspraak, maar kun je die ook loslaten op de vele tienduizenden foto's die bewaard worden in het Regionaal Archief Dordrecht? Zaterdag 3 november kunnen de ogen van 14.00 tot 15.00 uur getraind worden tijdens de workshop Bekijk 't maar bij het Regionaal Archief Dordrecht, Hof 6 in Dordrecht. Deelname is gratis, maar vanwege het beperkte aantal plaatsen is aanmelden gewenst via: www.regionaalarchiefdordrecht.nl/activiteiten

Vroeger werd geschiedenis verteld met woorden. Kijk oude geschiedenisboeken er maar op na. Veel tekst, weinig afbeeldingen. Tegenwoordig is het andersom en lijkt beeld belangrijker dan tekst, vergelijk de kranten van nu maar eens met kranten uit de jaren '50. Door deze ontwikkeling wordt het steeds belangrijker om goed te kijken naar foto's.

Archiefmedewerker Helen Stroosma laat zien dat er van alles valt te ontdekken als je heel precies naar foto's kijkt. Oplettendheid is belangrijk, want niet alles is altijd wat het lijkt. Foto's kunnen ook weleens bedriegen. De workshop laat zien dat een foto niet alleen een leuk plaatje is, maar ook een bruikbare historische bron kan zijn. Aan de hand van originele foto's uit de collectie van het Regionaal Archief Dordrecht en uitvergrotingen op de beeldbank worden handige tips gegeven.

Meer berichten