Foto:

Websitelessen door Stichting Rolf

Ingezonden

Geschiedenis online te volgen

Barendrecht - Op woensdagochtend 28 november werden de websitelessen van Stichting Rolf online gezet in Barendrecht door heemraad Leo van Gelder van het Waterschap Hollandse Delta. Dit vond plaats op de CBS De Ark in de klas van juf Marlies Kranendonk.

Door de medewerking van de Provincie Zuid-Holland en het Waterschap Hollandse Delta slaagde de Stichting Rolf erin om een aantal websitelessen te realiseren over Het Ontstaan van Holland en met name de geschiedenis van West-IJsselmonde en de strijd tegen het water, het ontstaan van de waterschappen.

De oud-wethouder van Barendrecht, de heer Johan Wolfswinkel, opende de les met een woord van dank aan de gastvrouw die een bloemetje kreeg. Voorts vertelde hij over de Stichting Rolf met haar doelstelling de inwoners van West-IJsselmonde maar vooral de jeugd te interesseren voor de geschiedenis van de grond waar wij dagelijks op rondlopen. De rijkdom van vandaag hebben we te danken aan onze voorouders die met veel lief en leed dit gebied hebben ingepolderd en verdedigd tegen het geweld van de Maas, de Waal en de Noordzee. Zo is uiteindelijk Europoort ontstaan. Heel belangrijk is hierbij de rol van de Waterschappen zoals we hun ontstaan ook kunnen beleven in de musical; "Rolf en de strijd om het graafschap Holland." De historie van de regio, vertelde Wolfswinkel, is ook te beleven als je de Rolfroute fietst. De geschiedenis vind je dan vermeld op infoborden. Deze route gaat vooral door de regio Albrandswaard en eindigt in Carnisse. Er wordt momenteel i.s.m. BOOR Archeologie en de heer Ton Blinde van de Historische Vereniging Barendrecht gewerkt aan een vervolg van die Rolfroute door Barendrecht. We hopen die route tegen de zomer van 2019 gereed te hebben. Binnenkort komt ook een boek uit over de avonturen van Rolf in de regio Pernesse, Peyndrecht, Carnisse en Berendrecht. (Zie; www.muiscalrolf.nl)

Vervolgens bekeken de leerlingen de introductiefilm waarin Ridder Biggo van Duiveland hen uitnodigde op onderzoek te gaan. Daarna drukte de heemraad op de ENTER-knop van de computer en de eerste les konden de leerlingen volgen: "Storm op komst!" Hierna werden ze in de gelegenheid gesteld om vragen te stellen aan de heemraad over de veiligheid van onze dijken en wat als de temperatuur van ons klimaat stijgt en daarmee ook de zeespiegel! De leerlingen kregen van de heer van Gelder een infoblad van het Waterschap met betrekking tot: Tegels uit de tuin en zaden erin! Ook de acteur Mel Batstra, Ridder Biggo van Duiveland, moest de nodige vragen beantwoorden over zijn acteerwerk in de musical. De leerlingen hadden grote belangstelling voor zijn maliënkolder, zwaard en helm. De les werd afgerond met enkele activiteiten als; muurkrant en tekeningen. T.z.t. te bewonderen op de website: www.musicalrolf.nl Een enthousiaste en interessante start van de websitelessen van de Stichting Rolf in Barendrecht.

Meer berichten