Madelène en Nathalie: 'Jongedames komen, zeker met de feestdagen, mooie dingen uitzoeken. (Foto: Janos van der Spoel)
Madelène en Nathalie: 'Jongedames komen, zeker met de feestdagen, mooie dingen uitzoeken. (Foto: Janos van der Spoel) (Foto: )

Terre des HommesBarendrecht

Door Janos van der Spoel

eerste keus tweedehands

BARENDRECHT - De gemeente telt talloze organisaties waarbij veel toegewijde vrijwilligers werken. Ditmaal een portret over Terre des Hommes. Welke recentelijk haar nieuwe winkel aan het Onderlangs 22 betrok. Madelène Poley is een van de vrijwilligers waar de vestiging op kan bogen. Samen met collega en coördinator Nathalie geeft zij een kijkje in het reilen en zeilen van de winkel.

Terre des Hommes is in 1959 opgericht in Zwitserland door Edmund Keiser. Het doel: het stoppen van kinderuitbuiting. Hetgeen heel divers wordt aangepakt. Niet alleen in het buitenland met de huidige campagne 'Right to be kid'. Maar ook met Nederlandse projecten. Zoals het Loverboysproject. Terre des Hommes is sinds 1965 actief in Nederland. In januari 2017 opende de Barendrechtse vestiging.

Vrijwillig

Madelène Poley zit er vanaf het begin bij. 'Eind november 2016 zag ik een advertentie in De Schakel dat Terre des Hommes hier een winkel ging starten. Het leek mij leuk om daar als vrijwilliger deel van uit te maken. We werken hier met ongeveer vijfentwintig vrijwilligers. Ook het bestuur werkt op vrijwilligersbasis', aldus Poley.

Soort familie

Haar collega Nathalie vult aan, 'het is een leuke ploeg. Een soort familie waarmee we onze eerste kerstborrel vieren.' Sinds 27 november zit de winkel niet meer aan de Middenbaan; maar is het nieuwe onderkomen geopend aan het Onderlangs. De aanloop is groter omdat het huidige pand gemakkelijker toegankelijk is met een rollator of een kinderwagen. In de winkel zijn diverse tweedehands artikelen te koop. Van sjaal tot jas. Van leesboek tot servies.

Veel variatie

'Het aanbod varieert per dag. Dus het loont om regelmatig een kijkje te komen nemen.

Niets kapot

'Eerste keus in tweedehands', stellen de dames. 'We zijn geen kringloopwinkel. Iets dat kapot is komt niet in de winkel. Mensen doneren van alles aan ons. Het wordt schoon of heel aan ons aangeboden.' De aangeboden artikelen worden door de brengers vaak gezien als een donatie. Mensen die iets kopen in de winkel dragen op hun beurt ook weer bij aan een donatie.

Snelle verkoop

Er zit veel vaart in de spullen die in de winkel terechtkomen. 'Wat je neer zet is dezelfde dag vaak al verkocht', verduidelijkt Poley. Terre des Hommes Barendrecht hanteert kringloopprijzen want er zijn soms wel duurdere artikelen bij de donaties maar die krijgen ze in de winkel niet verkocht. Deze belanden voor de verkoop op Marktplaats.

Dameskleding

In de winkel verkoopt dameskleding het best. Zeker nu in de feestmaand komen dames, in het bijzonder ook de jongedames, de mooiste dingen uitzoeken. 'Bijvoorbeeld voor een gala of Oud en Nieuw. Met wat de een maar eenmaal gedragen heeft, kan de ander mooi de blits mee maken. Er was wellicht wat schroom tegen tweedehands kleding, maar het wordt steeds hipper. Soms hebben we splinternieuwe blouses met de prijskaartjes er nog aan.' Maar ook andere cadeautjes zijn in de winkel te vinden en neit alleen voor de decembermaand. Waaronder cd's, dvd's, glazen kerstballen en ander sfeermateriaal.

Vrijwilligers welkom

De winkel kan altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. Terre des Hommes Barendrecht is dringend op zoek naar een nieuwe penningmeester omdat de oude weldra stopt met de werkzaamheden. Geïnteresseerd? tdhbarendrecht@gmail.com Volgens Madelène Poley zijn reacties meer dan welkom. Benieuwd geworden naar het actuele aanbod? Volgens de twee dames moet u zeker eens binnenkomen kijken en kijken wat u er vindt.

Op[eningstijden

De winkel is open: dinsdag – vrijdag van 10 tot 17 uur en zaterdag van 10 tot 16 uur. De Barendrechtse winkel is ook op Facebook en Instagram actief.

"We zijn geen kringloop- winkel, Iets dat kapot is komt niet in de winkel"

Meer berichten