De winnaars: Van links naar rechts: Birgit Jaape, Nicole van Emmerloot, Isabel Goes, Valérie van der Sluijs, Deveney van Dijk, Roosmarijn Groen, Amandha Hasibuan
De winnaars: Van links naar rechts: Birgit Jaape, Nicole van Emmerloot, Isabel Goes, Valérie van der Sluijs, Deveney van Dijk, Roosmarijn Groen, Amandha Hasibuan (Foto: )

Het podium gevuld met water

Avond van de Poëzie Dalton Lyceym

Nina Nederhof, V5C

Barendrecht - Jaarlijks vindt in december op het Dalton Lyceum Barendrecht de Avond van de Poëzie plaats. Alle vwo-6 leerlingen dragen een gedicht voor en geven hier hun eigen draai aan in de vorm van een toneelstukje, een filmpje, een dansje of een liedje. Het thema van de Avond was dit jaar 'water' en de organisatie van de avond was volledig in handen van enkele vwo6- leerlingen.

De avond werd meteen goed geopend met een goed voorgedragen gedicht: 'Om mijn oud woonhuis peppels staan' (J.H. Leopold). Na het voordragen werd er een filmpje getoond als intro op het dansje en liedje dat dit groepje meiden uitvoerde. Ze waren erg enthousiast en brachten een fijne sfeer in de zaal. Een goede 'icebreaker'.

De uitvoering die mij het meest opviel was die van 'Eindexamen' (Anna Enquist). Niet alleen werd het gedicht sterk voorgedragen, ook was dit de enige presentatie waarbij ik de verhouding tussen gedicht en uitvoering goed snapte. Het toneelstukje was helder en leuk vormgegeven. Het ging over een meisje dat klaar is met de middelbare school en uit huis gaat. Haar ouders brengen haar weg en zijn trots, maar ook verdrietig. Aan het eind van de presentatie was er een rap. Deze rap was zelfgeschreven en daardoor raakte deze me echt. Er werd gerapt over hoe hij, de vwo6-leerling die het voordroeg, examen gaat doen en bijna van school gaat, over wat voor een irritant kind hij kon zijn, maar dat hij altijd van zijn moeder heeft gehouden. Ik vind het heel mooi dat ze dit extra element hebben toegevoegd en het gedicht zich echt eigen hebben gemaakt.

De presentatie van 'ik draai een kleine revolutie af' (Lucebert) won de publieksprijs, maar kreeg niet de eerste prijs van de vakjury. Het is een kort gedichtje, dat sterk werd voorgedragen. Het groepje had een toneelstukje gemaakt met een aantal verschillende liedjes. Ze speelden piraten en hebben het hele publiek aan het lachen gemaakt. Door de makkelijke en een beetje brutale manier van spelen, vielen foutjes niet snel op of werden als grap ervaren en het is knap als je dat voor elkaar krijgt.

De vakjury heeft de uitvoering van 'Tijd' (M. Vasalis) verkozen tot beste. Dit was tot verbazing van velen, ook van het groepje zelf, maar ergens kon ik het goed begrijpen. Het groepje had alvorens het gedicht voor te dragen een korte performance laten zien. Ze liepen heen en weer op het podium, heel snel, steeds sneller, of juist langzamer. Het liet duidelijk de tijdsdruk zien die veel mensen vaak ervaren. Het was heel kort, "klein", maar heel krachtig, omdat het een goede weergave van het gedicht was.

Al met al heb ik genoten van deze avond. Ik heb veel gelachen en er was een goede sfeer in het publiek. Het was duidelijk dat alle groepjes heel erg hun best hebben gedaan en ook de organisatie van de avond hadden de leerlingen helemaal op orde.

Vakjuryprijzen

1ste prijs, 'Tijd' (M. Vasalis): Valérie van der Sluijs, Deveney van Dijk, Nicole van Emmerloot,

Isabel Goes, Rosmarijn Groen, Amandha Hasibuan, Birgit Jaape

2de prijs, 'November' (J.C. Bloem): Larissa Amirjalali, Luna Hennequin, Romy Huizer, Yael

Nieuwenhuizen, Camille Raben, Josephine Sloots

3de prijs, 'ik draai een kleine revolutie af' (Lucebert): Thijs den Boef, Ole Berntsen, Daniel

Kuiper, Christian Steennis

Publieksprijs:'ik draai een kleine revolutie af' (Lucebert): Thijs den Boef, Ole Berntsen, Daniel Kuiper, Christian Steennis

Meer berichten