Foto: Miriam Happee

Ronald Schouten: meebouwen aan team met perspectief

Jan J. Timmer

Wat is er mooier dan aan het fundament te mogen bouwen van een team met perspectief? Ronald Schouten maakt als speler van Heren 1 van basketbalvereniging Binnenland en als trainer/coach van het -22 team van de Barendrechtse club dubbel deel uit van dat proces. "Een mooie uitdaging", noemt hij het.

Barendrecht – Tot twee jaar geleden maakte Schouten (31) nog deel uit van het tweede team van Binnenland. Na de ontmanteling van het eerste team – diverse spelers stopten vanwege werk, gezinsuitbreiding of het ontbreken van motivatie om door te gaan met twee keer per week hard te trainen- schoof hij door naar de hoofdmacht.

"Voor mij was het dé kans om nog eens in het eerste team terecht te komen", glimlacht Schouten. "Ik heb er geen spijt van, hoewel we het behoorlijk zwaar hebben in de competitie. Dat viel overigens te verwachten. Van het oude Heren 1 team zijn alleen Jasper de Groot en Niels Ritstier nog over. Zij zijn de routiniers die de ploeg sturen in het veld. Daarbuiten doet de technische staf dat onder leiding van Alex Schaap. Alex trainde voorheen jeugdteams en heeft een uitstekend overzicht als het om jonge talentvolle spelers gaat. Daarvan hebben we er genoeg in Barendrecht. Ook in het team dat ik samen met Martijn Kwak train lopen jongens met mogelijkheden rond. Niet voor niets trainen er al een aantal mee met het eerste team. Het is de bedoeling dat er van lieverlee steeds meer gaan doorstromen. Daar zou straks zomaar een guard bij kunnen zitten die mij uit het team stoot, ha ha! Het zij zo. Mijn persoonlijke positie is minder belangrijk dan het belang van de vereniging." Voorlopig moet Binnenland nog alle zeilen bijzetten om zich te handhaven in de eerste divisie. Van de twaalf teams in de poule nemen de Barendrechters halverwege de competitie de tiende plaats in. Degradatie vormt derhalve een reëel gevaar. "Natuurlijk, we hebben het zwaar", weet ook Ronald Schouten. "Tegen de top 4 liepen we tot nog toe tegen dikke nederlagen aan. Maar de zeven ploegen daaronder zijn zeker niet onverslaanbaar. Ondanks de soms stevige tikken blijven we als team fier overeind en is de sfeer prima. Ons grote doel voor dit seizoen is om boven de streep te eindigen en van daar uit door te bouwen naar een stabiele eerste divisiestatus. Ik denk dat ons dat gaat lukken."

Meer berichten