Leren improviseren tijdens het vierde Festival CultuurLocaal

Barendrecht - Het gonst dezer dagen van de bedrijvigheid in de Baerne, Buitenlandse Baan 1. Want op zaterdag 16 februari organiseert CultuurLocaal het vierde Festival CultuurLocaal. In de aanloop daarnaartoe gebeurt er altijd méér dan alleen de 'gewone' muziekles. Dit jaar hebben de leerlingen en hun ouders via de nieuwsbrief te horen gekregen dat er, naast het altijd leuke samenspel in orkestjes en OEKS! voor de allerjongsten, geïmproviseerd gaat worden op alle instrumenten. Dat klinkt spannend en de vele jonge muzikanten vragen zich dan natuurlijk af of dat wel iets voor hen is. Want het is al moeilijk genoeg om liedjes of stukjes op je instrument te spelen.

Coördinator Wim Soeters vertelt geruststellend dat je al vanaf het eenvoudigste spelniveau kunt improviseren, en juist ook met elkáár! Een jonge muzikant klapt bijvoorbeeld een ritme en een andere speelt op het instrument een toon in datzelfde ritme en voegt daar misschien een nieuw ritme aan toe. De volgende doet dat weer na, op een ander instrument. Zo eenvoudig kan improvisatie beginnen en op deze manier leer je speels om te gaan met je instrument, leer je om elkaar na te spelen en vooral om goed naar elkaar te luisteren. Zonder daarbij noten te hoeven lezen.

Als je iets verder bent op je instrument leer je om op je gehoor tonen te kiezen die goed bij elkaar passen omdat je geleerd hebt hoe een stukje muziek in elkaar zit. "Vergelijk het maar met een verhaaltje verzinnen", legt Wim uit. "Dan hoef je ook niet persé te kunnen schrijven om iets van jezelf te verzinnen. Misschien wordt je verhaal wel spannender als je het níet opschrijft. Zo is het met muziek maken ook: je kunt improviseren met ritme, met toonhoogte, met akkoorden en met speelmanieren, bijvoorbeeld harde en zachte, puntige of ronde tonen."

CultuurLocaal laat op deze middag tijdens workshops alle leerlingen improviseren, beginner of niet. In kleine groepjes wordt er onder leiding van docenten gewerkt aan de hand van oefenmateriaal dat deels wel ,maar deels ook níet in de les is voorbereid.

Leerlingen kunnen behalve deze workshop ook meespelen in de orkestjes die aan het eind van de middag zullen optreden: twee strijkorkesten onder leiding van Arjan Kik en een meespeelorkest onder leiding van Wim Soeters.

Tussen de middag hebben de leerlingen al op een podium kunnen staan tijdens de workshop van theaterdocente Tessa Vugts. Zij gaat in de BaerneZaal aan de slag om de kinderen, al improviserend maar nu zónder instrument, te laten ontdekken hoe het is als je voor 'publiek' moet spelen. Wat doet dat met je?

De allerjongsten zijn dan al naar huis want die hebben 's ochtends de voorstelling OEKS! , Op Een Klein Stationnetje, meegemaakt. Annemarie Rijkée vertelt het verhaal van de muisjes in de prachtige houten trein, muzikaal ondersteund door een zestal docenten van CultuurLocaal.

Alle activiteiten zijn gratis voor de leerlingen én voor de bezoekers. Kijk voor de tijden en het hele programma van dit 4e festival op de site van CultuurLocaal: www.cultuurlocaal.nl Voor inlichtingen en inschrijven kunt u contact opnemen met miranda@cultuurlocaal.nl.

Meer berichten