Foto: Rens Bok

Salem in Carnisse Haven

Ingezonden

Bijbelverhaal van Jona

Barendrecht – Zondag 17 februari a.s. nodigt commissie Cultuur Carnisse Haven iedereen uit voor het muziekstuk 'Duif of Havik' in kerkelijk centrum Carnisse Haven, Noordersingel 30. Het 'oratorium' vertelt het bijbelverhaal van Jona en wordt uitgevoerd door het interkerkelijk koor Salem uit Ridderkerk o.l.v. Dirk Zwart. De deuren zijn vanaf 15.30 uur geopend, aanvang is 16.00 uur.

Onderliggend thema van het verhaal is de botsing van liefde en gerechtigheid (genade en wet): welke van die twee moet vooropstaan? Het verhaal van Jona biedt spanning die de muziek hoorbaar maakt door de afwisseling in sfeer: tedere delen volgen op dreigende; gloedvolle klanken initiëren een uitgesproken jazzy toon.

Meezingen

Aan het begin, in het midden en aan het slot mogen de aanwezigen meezingen. Eén stem leest de Bijbeltekst die uit vier (niet al te lange) hoofdstukken bestaat. Het kan worden aangeduid als een oratorium, zij het in een heel nieuw jasje: een kerk-muzikaal zangstuk rondom een welgekozen bijbelverhaal met teksten geschreven door ds. Martin de Geus.

Martin de Geus

Martin de Geus is predikant in de Protestantse Gemeente De Levensbron in Ridderkerk. Als 18-jarige stopte hij met de opleiding Leerling Psychiatrisch Verpleegkundige om Theologie te gaan studeren. De aandacht voor de mens in zijn trots en misère bleef en werkt ook door in zijn bijzondere belangstelling voor Bijbelse personen. De liedteksten van de oratoria rondom Jona, Ezechiël, Abraham en Daniël vormen daarvan een bijzondere vrucht.

Doel

Het doel van Martin de Geus is om de personages uit lang vervlogen tijden als hedendaagse tijdgenoten en getuigen tot spreken te brengen. Door de muzikale verwerking in de stijl van componist én koordirigent van het koor Salem Dirk Zwart, krijgt dit spreken een eigensoortige zeggingskracht.

Meer berichten