Deze vijftien leerlingen gingen naar Straatsburg en konden met nog 23 landen ervaren hoe het zou kunnen zijn om zitting te hebben  in het Europarlement. (Foto: PR)
Deze vijftien leerlingen gingen naar Straatsburg en konden met nog 23 landen ervaren hoe het zou kunnen zijn om zitting te hebben in het Europarlement. (Foto: PR) (Foto: )

Eén dag Europarlementariër

Barendrecht - Afgelopen vrijdag kregen vijftien leerlingen uit 5vwo en 4vwo tweetalig van Calvijn Groene Hart de kans te ervaren hoe het is een heuse Europarlementariër te zijn. Zij reisden speciaal daarvoor samen met twee docenten af naar Straatsburg.


De zaal waar de dag ervoor nog parlementsleden zaten, was vrijdag gevuld met ruim vijfhonderd leerlingen uit 23 landen. Het spreekgestoelte waar kort ervoor nog de president van Italië sprak, stond nu ter beschikking aan de leerlingen om hun school, land en zichzelf voor te stellen.


De deelnemers gingen vervolgens in commissies uiteen om evenals het echte parlement moties op te stellen over immigratie, milieu en duurzaamheid, jeugdwerkgelegenheid, de komende Europese verkiezingen en de toekomst van Europa. Dit gedeelte heeft de meeste indruk op de leerlingen gemaakt. Zij vonden het interessant te spreken met mensen uit landen waar ze wellicht nooit komen. Bovendien vonden ze het bijvoorbeeld spannend in hun beste Engels een mening te verkondigen tegenover een welbespraakte Ier. Ook het overtuigen Franse, Griekse of Finse groepsgenoten die elk vanuit een ander gezichtspunt redeneren. zorgde voor mooie uitdagingen. De goede onderlinge contacten hebben een blijvende indruk achtergelaten. In de grote zaal volgden de voorstellen, debatten en stemmingsrondes elkaar vervolgens op.

Het bezoek aan Straatsburg waarbij de leerlingen dus letterlijk zelf op de knoppen mochten drukken, was een bijzondere, leerzame en interessante ervaring.

Calvijn Groene Hart vindt het mooi te zien hoe de deelnemers hun grenzen weer hebben verlegd en wereldburgerschap verder hebben vorm gegeven, wat perfect past bij de doelstellingen van tweetalig onderwijs.

Meer berichten