Foto:

Burgemeester Van Belzen certificeert Stoere Stemmers

Barendrecht - Duizenden Barendrechters hebben weer een stempas ontvangen. Dit keer voor de verkiezingen van de Provinciale staten van Zuid-Holland. Met je stempas kun je gaan stemmen op een partij van jouw voorkeur. Maar wat is dat stemmen dan precies, waarom is het zo belangrijk en wat moet je weten voordat je je stem uitbrengt? Voor mensen met een verstandelijke beperking is stemmen niet vanzelfsprekend.

Vanmiddag zal burgemeester Van Belzen in de raadszaal van het gemeentehuis van Barendrecht de deelnemers aan de cursus Stoere Stemmer een certificaat uitreiken. De deelnemers van ASVZ Barendrecht hebben meegedaan aan de cursus van vijf bijeenkomsten die volwassenen met een verstandelijke beperking voorbereidt op de provinciale verkiezingen.

Via Stoere Stemmer zijn de deelnemers wegwijs gemaakt in de wereld van politiek en het uitbrengen van je stem. Ze kunnen na de cursus hun stemrecht daadwerkelijk gebruiken omdat ze geleerd hebben hoe stemmen in het "echt" gaat. De cursus is geen verzameling lessen maatschappijleer, maar het gaat bij deze bijeenkomsten vooral om het vormen van een mening, luisteren naar elkaar, het uitwisselen van ervaringen en praktisch leren stemmen.

Wat gebeurt er met je stem?
Cursisten leren onder meer waarom het belangrijk is om te weten wat er in grote lijnen wordt besloten in Nederland en de provincie , wat voor hun belangrijkste politieke thema's kunnen zijn, hoe ze meer te weten kunnen komen over de Nederlandse partijen en hoe ze een geldige stem uitbrengen. Na het behalen van het certificaat zijn het Stoere Stemmers, die weten wat er gebeurt rond de verkiezingen en welke rol zij daarin kunnen spelen.

De cursus Stoere Stemmer is ontwikkeld door Stichting STRAS, Stichting ABRI en Accent Avondschool. Hierin wordt samengewerkt met de LFB en ProDemos. Mede mogelijk gemaakt vanuit de inzet van fondsen (o.a. NSGK), de gemeentes Almere en Rotterdam en zorgorganisatie ASVZ.

De bijeenkomst begint om 14.15 uur met een uitleg over de cursus. Het uitreiken van de certificaten zal om 14.45 uur plaatsvinden. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Meer berichten