Afval loont, maar niet lang meer waarschijnlijk (Foto JvdS)
Afval loont, maar niet lang meer waarschijnlijk (Foto JvdS) (Foto: )

2020: Afval loont niet meer

door Janos van der Speoel

Alles weer bij elkaar

BARENDRECHT - het succesvolle project Afval loont is nu nog actief in een vijftal gemeenten maar eind dit jaar sluiten de deuren van de drie locaties van Afval loont in Barendrecht. Althans als het aan de gemeente Barendrecht ligt. Zij wil meer aan nascheiding van afval gaan doen; in plaats van de huidige actieve scheidingsmethode door burgers van hun afval. Het is vanaf 2020 de bedoeling dat het meeste afval weer bij elkaar in de afvalzak kan worden geplaatst.

Afval loont liet middels een digitale nieuwsbrief afgelopen weekend de deelnemers aan het scheidingsproject weten de nieuwe werkwijze van de gemeente Barendrecht te betreuren. 'Sinds de start van Afval loont hebben de inwoners van Barendrecht met enthousiasme bij ons afval gescheiden ingeleverd. Helaas moeten wij eind 2019 stoppen met onze filialen in de gemeente Barendrecht. Waarom? De gemeente heeft aangeven over te willen gaan op nascheiding. Wij willen niet stoppen; maar vinden het erg jammer dat de gemeente al een beslissing heeft genomen', schrijft Afval loont in haar berichtgeving. Volgens haar mag de gemeente niet vergeten wat er de afgelopen periode is bereikt met het project en haar deelnemers. Afval loont is trots op de resultaten en de cijfers. 'Sinds de start is er voor 5.288.000 kilo ingezameld. Hetgeen dat aan afval is verzameld laten wij niet verbranden zoals doorgaans het geval is. Wij zorgen ervoor dat het naar de juiste verwerker gaat zodat het gerecycled kan worden. De ruim vijfduizend deelnemers die het gescheiden afval hebben ingeleverd hebben wij voor ongeveer 318.000 euro uitbetaald aan onder meer goede doelen, stichtingen en individuele deelnemers', bepleit Afval loont. De drie Barendrechtse vestigingen tellen samen zeven medewerkers en zes vrijwilligers welke na sluiting een andere betrekking moeten zien te vinden.

Afvalt loont vindt het vooral belangrijk dat haar medewerkers door hun werkzaamheden en contacten uit hun sociale isolement kunnen komen en de waardering van de klanten kunnen ervaren. Dat sociale aspect draagt zij graag hoog in haar vaandel. 'Verder helpt de scheiding van afval tot bewustwording. Van waardeloos naar waardevol. Afval is een grondstof en heeft waarde. Het gescheiden aanleveren van afval kan op verschillende manieren waarde creëren voor de maatschappij.' Een van de spaarders bij Afval loont is Tom. Hij vindt het bijzonder jammer dat het project gaat stoppen. Hij brengt wekelijks een aantal kilo's gescheiden afval. 'Het levert voor sommigen een kleine financiële bijdrage op; vaak ook voor een maatschappelijke organisatie zoals de Voedselbank. Deze zullen best gaan merken dat Afval loont stopt. Daarbij is het jammer dat de prikkel die er vanuit ging om bewust op je afvalproductie te letten met de nieuwe manier verdwijnt. Als nagenoeg alles toch weer in de afvalzak mag verdwijnen. Afval loont straks helaas niet zichtbaar meer voor de burger zelf', aldus Tom.

Meer berichten