Foto:

Projectweek in Turkije groot succes

Ingezonden

Barendrecht - In de week van 17-23 februari vond de eerste projectweek plaats van het door de EU gefinancierde, educatieve uitwisselingsprogramma "Shared identity: how to build a stronger Europe without prejudice".

Doel van het project is inzicht te verkrijgen in culturele verschillen tussen de partnerlanden en de mogelijke redenen daarvoor. Daarnaast is het een poging om gemeenschappelijke waarden te vinden die wij allemaal belangrijk genoeg vinden om een plaats te geven in onze eigen cultuur.

Internationalisering bij het Dalton Lyceum krijgt vooral inhoud door het verblijf van onze leerlingen in gastgezinnen en door kennis te nemen van een andere schoolcultuur. Door dit directe contact kunnen leerlingen aan den lijve ervaren hoe het voelt om met afwijkende leefgewoonten geconfronteerd te worden.

Het 'onderdompelen' in de cultuur van een ander land leidt mogelijkerwijs tot een herijking van de eigen normen en waarden of in ieder geval het besef dat culturele verschillen altijd geworteld zijn in een traditie. Elke cultuur leidt haar normen (algemene gedragsregels) af uit haar traditie en deze zijn dus niet in steen gebeiteld.

Doel van elke geplande uitwisseling is het benoemen van 2 waarden die cultureel bepaalde normen overstijgen; in Turkije waren we zeer onder de indruk van de gastvrijheid waarmee we werden ontvangen. De Turkse gastgevers hebben daarbij alle verwachtingen overtroffen! Via een evaluatieformulier aan het einde van de week kozen alle buitenlandse leerlingen (uit Litouwen, Griekenland, Roemenië en Nederland) 'gastvrijheid' en 'vriendschap' tot de belangrijkste trefwoorden om de week te typeren. Bij het afscheid op vrijdag vloeiden de tranen dan ook rijkelijk.

Begin mei zal de tweede uitwisseling plaatsvinden; dit keer reizen we af naar Litouwen om wederom te onderzoeken wat ons Europeanen – ondanks de nodige cultuurverschillen – met elkaar verbindt. Het motto "samen staan we sterker" zou als leidraad kunnen dienen voor dit mooie project.

Op een speciale web-blog kunnen de deelnemers (maar ook anderen met interesse in internationaliseren) terug- en vooruitkijken: op https://shared-identity.blogspot.com zullen alle uitwisselingen worden vastgelegd. Laat je inspireren door alle mooie foto's, verhalen en filmpjes van onze laatste uitwisseling!

Meer berichten