Mapathon voor Mozambique groot succes; 8500 gebouwen ‘gemapped’

Barendrecht -  Met grote gedrevenheid gingen 35 vrijwilligers op woensdagavond 3 april bij Wissing Ruimtelijke Denkers aan de slag om nieuwe kaarten te maken voor de hulpverleners in Mozambique. Dit is hard nodig om het door cycloon Idai getroffen gebied, in beeld te brengen. Samen met het Nederlandse Rode Kruis en Missing Maps organiseerde Wissing daarom een zogeheten 'mapathon'.

Het doel van een mapathon is om in korte tijd zo veel mogelijk kaarten van een rampgebied te maken, zodat hulpverleners een correct beeld hebben van de situatie en effectief hun werk kunnen doen. In veel landen wereldwijd werken vrijwilligers in groepen of individueel om dit doel te bereiken.

35 vrijwilligers kwamen daarom bijeen in het kantoor van Wissing. Zij namen het stokje over van een groep in Eindhoven om de omgeving van Dombe, in Mozambique, in kaart te brengen. Hier is urgent behoefte aan de kaarten. Onder leiding van Áron Gergely van het Rode Kruis, werd het een zeer succesvolle en leuke avond. In totaal werden er 1170 kaarten van het gebied bewerkt en bijna 8500 gebouwen 'gemapped'. Een prachtig resultaat dankzij alle hardwerkende vrijwilligers!

Wissing en Mozambique

Wissing heeft een bijzondere band met Mozambique, het team was daarom des te meer geschokt door de cycloon die dit land trof, en de havenstad Beira in het bijzonder. Wissing werkte de afgelopen jaren in opdracht van de RVO en in samenwerking met de gemeente Beira en partners als Deltares, Alterra en Rebel Group aan een Masterplan voor Beira. De bescherming tegen het water en het klimaatbestendig maken van de stad zijn daar een belangrijk onderdeel van. De stad is helaas ingehaald door de werkelijkheid, omdat de maatregelen nog niet zijn uitgevoerd.

Vanwege de jarenlange relatie met Beira kon Wissing niet stil blijven zitten en organiseerden zij de mapathon. De avond was succesvol, maar het werk is nog niet gedaan. Zelf een steentje bijdragen door kaarten te maken kan online via de organisatie Missing Maps of tijdens een mapathon.

Meer berichten