: Leerlingen Dalton en Focus verdienen 6750 euro voor ondernemers in ontwikkelingslanden

Barendrecht - Pizza, zeep, 3D poppetjes en zelfgemaakte lippenbalsem. Je kunt het zo gek niet bedenken of het werd verkocht door de leerlingen van het Dalton Lyceum en de Focus Beroepsacademie in Barendrecht. Met de Day for Change Actie ondernemen leerlingen met een microkrediet. De winst die zij maken komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden. Zo snijdt het mes aan twee kanten.

Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia. Zo werkt de Day for Change Actie. In samenwerking met de Rabobank laat Stichting Day for Change zoveel mogelijk leerlingen in de regio op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Dit schooljaar deden er twee scholen in de regio mee. Meer dan 250 leerlingen hebben ervaren hoe het is om met een klein beetje geld méér geld te verdienen, en daarbij ook iets te doen voor een ander. De Rabobank doet voor het derde jaar op rij mee aan de Day for Change Actie. Ellen Posthoorn – Wubbolts (medewerker marketing & communicatie) legt uit waarom:

" Wij als Rabobank vinden het belangrijk om in contact te komen met de jeugd en daarnaast om Ondernemerschap en Financiële zelfredzaamheid te stimuleren. Day for Change helpt ons om deze doelstellingen te bereiken."

Maar liefst tien medewerkers van de bank hebben zich ingezet voor Day for Change door een gastles ondernemen te geven of in de kredietcommissie te zitten tijdens de presentatie van de bedrijfsplannen. Peter van Zomeren (Manager MKB) is vanaf dag één betrokken geweest bij de uitvoering van Day for Change in de regio. Hij schreef het volgende over Day for Change:

"Dit jaar weer met veel plezier gastlessen 'ondernemerschap' gegeven voor de leerlingen van Dalton Lyceum Barendrecht. Enkele weken later de pitches van het ondernemings- en financieel plan beoordeeld van de leerlingen. Heel gaaf om te zien tot welke creatieve ideeën en mooie samenwerking komen om door eerste stappen in het ondernemerschap te zetten het goede doel steunen. Win-win!"

Zoals ieder jaar waren er weer veel creatieve jonge ondernemers in de regio met goed uitgewerkte ideeën en mooie (en lekkere) prototypes. Dat de leerlingen uit Barendrecht het serieus hebben aangepakt bleek wel uit het feit dat de hele regio op de hoogte was van de bedrijfjes van de jonge ondernemers. De verkoop is erg goed gegaan en de leerlingen waren niet meer te stoppen. Uiteindelijk hebben ze bijna 6750 euro verdiend voor een ander, wat een prestatie!!

Stichting Day for Change

Jaarlijks bereikt Day for Change zo'n 6.000 leerlingen. Het afgelopen schooljaar hebben kinderen en jongeren in heel Nederland van ruim €19.000,- microkrediet bijna €75.000,- weten te maken. Dit geld werd door Day for Change geïnvesteerd in leningen o.a. voor de aanschaf van een tractor door een groep boerinnen in Oeganda en extra landbouwgrond voor een boer in Cambodja.

Stichting Day for Change is in 2006 opgericht en zet zich in voor een rechtvaardig economisch systeem. Toegankelijk voor iedereen. Goed voor mens, dier en de planeet. (Duurzaam) ondernemerschap en inclusive finance staan daarbij centraal. Door de Day for Change Actie leren jongeren dat ondernemerschap en inzet bijdraagt aan financiële zelfredzaamheid, maar ook aan een rechtvaardiger wereld en duurzame ontwikkeling.

www.dayforchange.nl

Meer berichten