Boekpresentatie John Brosens

Barendrecht - De Barendrechtse auteur John Brosens presenteert op vrijdag 26 april om 16.00 uur bij Donner Boeken in Rotterdam zijn nieuwe boek 'Sprong naar het duister'. Het is de reconstructie in romanvorm van de belevenissen van engelandvaarder, geheim agent en slachtoffer van het Englandspiel Pieter Dourlein (1918 – 1976).

Deze eenvoudige matroos keerde in mei 1940 op de torpedobootjager Jan van Galen terug uit Indië en ontdekte dat er van verlof geen sprake kon zijn. Hij vocht met de Mariniers in Rotterdam en ontkwam uiteindelijk naar Engeland. Zijn reis daarheen begon in een kano die verborgen lag in de grienden aan de Oude Maas bij Barendrecht.

In Londen rekruteerde Prins Bernhard hem voor de geheime dienst. Na een zware training werd Dourlein in 1943 boven de hei bij Ermelo gedropt. Daar stonden de Duitsers hem op te wachten. Alles bleek verraden. Hij ontsnapte uit de Gestapogevangenis en keerde na een tocht vol ontberingen terug in Londen, waar MI6 hem stevig aan de tand voelde. De Britten wantrouwden hem en smeten hem in de gevangenis. De marineleiding degradeerde hem in rang.

John Brosens kon putten uit de verslagen van deze verhoren. Die werden enige tijd geleden vrijgegeven. Daarnaast beschikte hij over een dagboek, potloodschetsen van de afgelegde route en gegevens uit het archief van Pieters nazaten. Tijdens zijn onderzoek stuitte hij op nog onbekende gegevens over het beruchte Englandspiel.

Pieter Dourlein werd uiteindelijk volledig gerehabiliteerd en ontving uit handen van Koningin Juliana in 1951 de Militaire Willemsorde.

'Sprong naar het duister' telt 354 pagina's en wordt uitgegeven door Omniboek en is overal verkrijgbaar. De ebook-versie is al te koop.

In Barendrecht presenteert de auteur zijn boek op 18 mei om 13.00 uur bij de ReadShop aan de Middenbaan.

Meer berichten