Zomercyclus:Het leven is onrechtvaardig

Foto:

Barendrecht - Zomer: mensen gaan op stap! Maar er zijn ook veel thuisblijvers; vaak ouderen. Voor hen is er dan in Barendrecht niet zoveel te doen. Zeker niet als je vooral geniet van gesprekken die verder reiken dan "het weer". Daar moet verandering in komen, dachten we. Daarom organiseren we de "zomercyclus"; gespreksavonden over onderwerpen die er echt toe doen.

Dit keer is gekozen voor het onderwerp: "Het leven is onrechtvaardig". Het thema verwijst naar het gelijknamige boek van de gerenommeerde Oostenrijkse filosoof en cultuurwetenschapper Thomas Macho. Het boek verscheen in oktober 2017. Om deel te nemen aan de zomercyclus hoeft men het boek overigens niet gelezen te hebben.

Thomas Macho schreef zijn spraakmakende boek vanuit de constatering dat mensen zich soms hun leven lang afvragen waarom het leven onrechtvaardig is. Er is armoede, ongelijkheid, geweld, ziekte. Er zijn natuurrampen. Velen komen om van de honger. En uiteindelijk wacht iedereen de dood. We zien het; we weten het. Valt dit allemaal te begrijpen?

In zijn boek vraagt Thomas Macho zich eerst én voortdurend af: "wat is er nou precies onrechtvaardig?". Maar welk antwoord de mens ook geeft, echt maakbaar wordt het leven er niet door. Die constatering kan een zekere moedeloosheid met zich brengen. En hoe voorkom je dan dat je bij de pakken neer gaat zitten?

De zomercyclus 2019 wil voor gelovigen én niet-gelovigen in gespreksvorm de aard, de ernst en de complexiteit van het probleem van "onrechtvaardigheid" tot leven brengen. Mogelijk confronteert ons dat met een pijnlijk besef van onmacht.

De zomercyclus begint woensdag 26 juni 2019 om 20.00 uur in de Ontmoeting van de Dorpskerk.

Die avond wordt geopend met een lang en sprekend fragment uit de film "The Railway Man" (2013; Nederlandse ondertiteling). De data voor de twee daarop volgende avonden (of middagen) worden in overleg met de deelnemers vastgesteld (in principe is gekozen voor een tweede avond op woensdag 31 juli 2019). En na afloop (uiterlijk 22.00 uur) drinken we samen een glas wijn of fris. Iedereen is welkom!

De inleiders en gespreksleiders zijn: ds. Cees Romkes en drs. Maarten van Boekel. Voor nadere informatie: mvb34@outlook.com

Meer berichten