De eerste editie van de voortuinrommelmarkt was een prima succes (Foto JvdS)
De eerste editie van de voortuinrommelmarkt was een prima succes (Foto JvdS) (Foto: )

Geslaagde Voortuinrommelmarkt

Janos van der Spoel

een echt buurtevenement

BARENDRECHT - Bewoners spannen zich steeds meer in om leuke, gezellige activiteiten te organiseren in de eigen wijk. Zo was er afgelopen zaterdag van tien uur 's ochtends tot drie uur 's middags een voortuinrommelmarkt in de Banjohof, Harplaan en Spinetstraat. De deelnemende bewoners hadden in hun voortuin artikelen uitgestald die een nieuwe eigenaar zochten.

Nog voor de officiële openingstijd van de rommelmarkt waren er al geïnteresseerden die langs de voortuinen met koopwaar wandelden. Kleding, een oude stoel, spulletjes voor het wooninterieur, kinderspeelgoed of een computer. Het kon allemaal voor aangename prijsjes worden aangekocht. Marjan Treurniet nam het initiatief tot de buurtrommelmarkt. Hoe is zij tot het organiseren van de activiteit gekomen? 'Het idee van de voortuin rommelmarkt ontstond vanuit de gedachte dat we veel duurzamer bezig zijn tegenwoordig. Daarbij ontstaan er veel tweedehands winkels en kringloopwinkels. Dus waarom dan niet een buurtactiviteit koppelen aan dit principe en zelf proberen onze spullen te verkopen', verduidelijkt Treurniet.

Nadat het idee geboren was, werd er bij alle huizen in de Banjohof, Harplaan en Spinetstraat aangebeld om de bewoners mee te krijgen en enthousiast te maken. Waar niemand thuis was is een pamflet in de brievenbus gedaan. Ook is er middels social media en lokale media aandacht gevraagd en reclame gemaakt voor het buurtevenement. Een aantal dagen voor de rommelmarkt zijn er in de omgeving flyers opgehangen. Treurniet, 'ook de bewoners kregen een herinnering in de bus. Al met al zit er de nodige tijd in. De gemeente heb ik gevraagd wat voor vergunning ervoor aangevraagd moest worden. Ik ben toen verwezen naar de gemeentelijke website en kon daar alle benodigde informatie vinden en de vergunning aanvragen'. Uiteindelijk kwamen er achttien aanmeldingen binnen om mee te doen. Ook waren er een paar afmeldingen opgevolgd door een aantal spontane deelnemers.

Hoe kijkt Treurniet terug op het verloop en de belangstelling van het publiek voor de voortuinrommelmarkt? 'Verdeeld over de dag zijn er rond de honderdvijftig bezoekers geweest. Dit is best veel aangezien er tegelijkertijd ook een kofferbakverkoop op De Kleine Duiker was. Ik heb zelf niet rond gelopen; want ik ben de hele dag in de weer geweest.' Na de markt sprak zij wel met diverse deelnemers. Een hoop waren erg enthousiast.

Volgend jaar weer

Uit andere wijken kwam de vraag hoe dit te organiseren. En een aantal straten rondom de onze gaven aan volgend jaar mee te willen doen. 'Ik heb na afloop een heleboel lieve, enthousiaste appjes gekregen dat het zo ontzettend leuk is geweest vandaag en wat mij betreft zeker volgend jaar weer', concludeert Treurniet.

Meer berichten