Lekker snuffelen of er nog iets van je gading bij zit. (Foto: JvdS)
Lekker snuffelen of er nog iets van je gading bij zit. (Foto: JvdS) (Foto: Artist-freed)

Einde van de zomervakantie

Janos van der Spoel.

snuffelen op de kindervrijmarkt

BARENDRECHT - De jaarlijkse, zomerse kindervrijmarkt kon zich vorige week woensdag 28 augustus weer verheugen op voldoende bezoekers. Gelukkig startte de verkoop pas na de pittige bui in de ochtenduren. Rond half een in de middag hadden de meeste verkopende kids (deelnemen kon tot en met de leeftijd van twaalf jaar) hun verkoopwaar uitgestald.

Om 13 uur gaat de markt van start. Maar al voor de officiële aanvang is gezellig druk en wordt er al het een en ander verkocht. Verspreid door het winkelcentrum aan de Middenbaan waren kleedjes ingericht met artikelen die van eigenaar kunnen verwisselen.

Opvallend is dat er voor nagenoeg alles wel een nieuwe eigenaar te vinden is. Aan de uitstalling van de verkoopwaar wordt veel aandacht besteed. Een nette kraam verkoopt beter is het credo. Ook hebben veel verkopers duidelijk de prijzen op hun spullen aangegeven. 'Lezen uw kinderen deze strips?' vraagt een geïnteresseerde koper van strips aan de verkopende dame. 'Nee hoor. Mijn man leest ze. Onze kinderen lezen nog wel deze Donald Ducks', is haar antwoord.

De koper laat zijn vingers ondertussen door de striptitels bladeren. Hij vindt er vast iets van zijn gading tussen. Bij een andere stand in de buurt van de Wibra vraagt een koper wat de items kosten. 'Alles kost een euro', vertelt de verkoper. Weer iets verderop wil een moeder met kinderen weten wat de radiografische auto die een jongeman te koop heeft allemaal kan doen qua trucs. 'Voor en achteruitrijden en nog veel meer', vertelt de jongeman. Er is een grote diversiteit in koopwaar.

Al verdwijnen de Dvd's en videobanden steeds meer naar de achtergrond en doen modern speelgoed, kleding en kleine woonaccessoires meer en meer hun intreden. Er zijn veel knuffels, speelgoedgarages en loopautootjes te vinden. Maar boeken voor verschillende leeftijden blijven populaire verkoopwaar.

Het is nog zomer maar ook een paar schaatsen zijn te koop. Verder regenlaarsjes, slippers en ander schoeisel. 'Die knuffels zijn leuk voor mijn kleinkinderen', zegt een oma. 'Het hoeft niet altijd nieuw speelgoed te zijn om er plezier van te hebben. Vaak zijn ze op duur speelgoed net zo snel uitgekeken als op goedkoop. Dus om er dan meer plezier van te hebben koop ik dit soort tweedehands speelgoed.' Haar kleinkinderen hebben er dan weer plezier van en zelf is deze oma blij dat het speelgoed niet in de afvalbak verdwijnt.

Sommige kids lieten de verkoop op de vrijmarkt aan hun ouders over en gingen zelf op pad om bij andere stands te gaan kijken hoe het er daar aan toe ging. Een van de winkeliers aan de Middenbaan weet nog te vertellen dat er ondanks de gezellige drukte en de verschillende deelnemende kids aan de vrijmarkt er een aantal afmeldingen zijn. De kindervrijmarkt duurde tot 17:00 uur.

Meer berichten