In 1969 is de Barendrechtse Brug over de Oude Maas gesloten (Foto: HVB)
In 1969 is de Barendrechtse Brug over de Oude Maas gesloten (Foto: HVB) (Foto: )

Expositie op Monumentendag bij HVB

Ingezonden

50 jaar nostalgie

Barendrecht - De Historische Vereniging Barendrecht heeft voor Monumentendag op 14 september a.s. een expositie ingericht met als thema "50 jaar Nostalgie". In 1969 is de Barendrechtse Brug over de Oude Maas gesloten en de Heinenoord Tunnel geopend.

Voor velen een bijzonder jaar. De brug was immers jarenlang een belangrijke verbinding van noord naar de Hoekse Waard. Een imposant stuk staalwerk (de brug was een geklonken constructie) en in de loop der jaren van draaibrug naar hefbrug omgebouwd.

Pijn

Menigeen deed het pijn dat de snijbranders aan "onze brug" gingen slopen. Echter door de toename van het scheepvaart-en wegverkeer in de zestiger jaren was dit onvermijdelijk. Gelukkig is er veel over de brug bewaard gebleven.

Niet alleen verzameld door Barendrechters maar ook vanuit de Hoekse Waard en ver daarbuiten. Door diverse schenkingen aan de Historische Vereniging Barendrecht zijn wij in het bezit gekomen van een ruim foto- en knipselarchief over het ontwerp, de bouw en de sloop van de Barendrechtse brug.

Expositie

Voor monumentendag op 14 september dit jaar is er een expositie samengesteld in het museum waarvan een groot gedeelte hiervan te bezichtigen is. Hierbij zijn ook een aantal objecten te zien die dienstdeden tijdens het werkzame leven van "onze Barendrechtse Brug".

Ook zijn er nog filmopnames over de brug. Compleet met het loeien van de sirene voor het wegverkeer en het "draaien" van de brug door de brugwachter. Deze worden gedurende de openingstijden op tv-scherm getoond. Op bijgaande foto de Barendrechtse ingang van de brug rond 1900 met de twee tolhuisjes.

Gratis Toegang

De expositie is op zaterdag 14 september geopend van 11.00 uur tot 17.00 uur. De toegang is gratis.

Meer berichten