EVB wil dat bewoners duidelijk gemaakt wordt dat zij de zaak bij het oude kunnen laten en de nieuwe containers kunnen weigeren. (Foto EVB)
EVB wil dat bewoners duidelijk gemaakt wordt dat zij de zaak bij het oude kunnen laten en de nieuwe containers kunnen weigeren. (Foto EVB) (Foto: Wessel Dekker)

EVB: Snel duidelijkheid nodig over weigeren afvalcontainers

  Politiek

Ingezonden

Barendrecht - Recent hebben inwoners van Barendrecht een brief gekregen over het nieuwe afvalbeleid. In deze brief staat dat inwoners van eengezinswoningen in oktober twee afvalcontainers krijgen en bewoners van appartementen een aanrechtbak voor GFT-afval. In de brief staat echter niets over de mogelijkheid om deze afvalcontainers te weigeren.

En dat terwijl de afname van deze containers niet verplicht is. Veel inwoners zitten niet op deze afvalcontainers in hun keuken of tuin te wachten omdat zij hun afval op een andere wijze scheiden.

Echt voor Barendrecht (EVB) wil dat het college snel meer duidelijkheid verschaft over de mogelijkheid om containers te weigeren. De partij diende deze week schriftelijke vragen in. Woordvoerder Miranda Mes (EVB): "We hebben over dit nieuwe afvalbeleid van het college meerdere keren in de gemeenteraad vragen gesteld, maar werden steeds met een kluitje het riet ingestuurd. Tijdens een debat vlak voor de zomer gaf wethouder Schaap (VVD) eindelijk toe dat de afname van afvalcontainers niet verplicht is. Veel inwoners hebben inmiddels aan ons gevraagd hoe zij de containers kunnen weigeren."

EVB wil dat het college duidelijk communiceert over hoe bewoners de containers voorafgaand aan de uitlevering kunnen weigeren. Mes: "Het zou toch zonde zijn als straks vele ongewenste afvalbakken ongebruikt in een gemeentelijke opslag verdwijnen. Wij hebben het college daarom gevraagd hoe bewoners kunnen doorgeven dat zij de containers niet willen en hebben ook verzocht dit breed bekend te maken."

Het nieuwe afvalbeleid houdt de gemoederen binnen Barendrecht al enkele maanden bezig.

Nadat het besluit in de gemeenteraad met de kleinst mogelijke meerderheid werd genomen, ondertekenden 4000 inwoners in een week tijd een petitie om dat besluit terug te draaien. EVB stemde als enige partij tegen het nieuwe afvalbeleid.

Meer berichten