Bij Barendrecht - RVVH wordt gecollecteerd voor de Leprastichting. (foto: pr)
Bij Barendrecht - RVVH wordt gecollecteerd voor de Leprastichting. (foto: pr)

Acties voor Leprastichting bij Barendrecht – RVVH

  Sport

Barendrecht - BVV Barendrecht en RVVH strijden zaterdag 27 mei vanaf 14.30 uur om een plaats in de finale van Rijnmond Cup. Bij deze ongetwijfeld spannende halve finale kunnen supporters in ieder geval leprapatiënten als winnaar tevoorschijn laten komen.

Peter Euser, in zijn vrije tijd scheidsrechter bij BVV én ambassadeur van de Leprastichting, is zaterdag aanwezig om al collecterend informatie te geven over lepra. Hij kan daarbij putten uit zijn ervaringen, opgedaan tijdens zijn reizen naar lepraziekenhuizen en lepradorpen in Indonesië en Vietnam.

Hij vertelt: "Lepra is een besmettelijke armoedeziekte, die veroorzaakt wordt door de leprabacterie. Deze wordt verspreid door hoesten en niezen en wordt pas na jaren actief. Je krijgt dan vlekken op de huid die gevoelloos zijn. Bij iemand met gevoelloze handen en voeten kunnen wondjes uiteindelijk leiden tot ontstekingen, misvormingen en amputatie."

"Daarnaast is de angst voor leprapatiënten erg groot. Ze worden daarom meestal verstoten en moeten verder leven in een lepradorp. Het leven in een krottenwijk is al niets, maar als je dan ook nog eens lepra hebt, blijft er helemaal weinig toekomstperspectief over."

Met elke 50 euro die bij de wedstrijd opgehaald wordt, kan een leprapatiënt opgespoord, behandeld en genezen worden.

Meer berichten