'Uithangbord' Wilfred Genee: "Met het initiatief hopen we mensen te helpen bewust te worden van hun voeding."
'Uithangbord' Wilfred Genee: "Met het initiatief hopen we mensen te helpen bewust te worden van hun voeding." (Foto: Jeffrey van der Maten)

Gezonde avond in BVV-kantine

  Sport

De zesde editie van het jaarlijks georganiseerde sportcafé in de kantine van BVV Barendrecht heeft afgelopen woensdag een gezond tintje gekregen. Naast het originele programma, waar onder andere wethouder van sport Lennart van der Linden aan het woord kwam, waren Wilfred Genee van RTL 7-kijkcijferkanon Voetbal Inside en zijn vrouw Lily te gast om te praten over hun initiatief 'Vullen of voeden'. 

Door Jeffrey van der Maten

BARENDRECHT - "Ik ben vooral het uithangbord", zegt Genee. Met het initiatief hopen we mensen te helpen bewust te worden van hun voeding. Daarom hebben we een boek uitgebracht, als richtlijn. Ons idee: met meer water, groente, fruit en variatie willen we de bewustwording vergroten. Er wordt vaak gesproken over de schijf van vijf. Wij vinden echter 'de schijf van je lijf' toepasselijker. Iedereen is namelijk anders. Er is vaak onduidelijkheid wat wij willen bereiken in de voetbalkantines. We willen de keuze bieden tot gezonde voeding en dus niet de vette hap weghalen. Daarom heet het project 'vullen óf voeden."
Voor Genee werd het uiteindelijk een wat uit de hand gelopen obsessie: "Onder andere een uitdaging met VI-collega Johan Derksen stimuleerde mij om door te gaan. De eerste vijftig kantines gingen redelijk snel en inmiddels is een aantal van 250 bereikt. Er komt heel veel kijken bij een bewuste kantine, maar uiteindelijk kent het alleen maar voordelen. Aangezien we allemaal wat zwaarder worden, lijkt het mij verstandig om wat tegengas te geven."

Tijdens het sportcafé was Wilfred Genee niet de enige gast. Twee Barendrechtse profvoetballers kwamen de avond bijwonen en werden door presentator Jos Vis ondervraagd over hun carrière. Anwar El Ghazi (ex-Ajax, nu LOSC Lille) en Finn Stokkers (Fortuna Sittard) spraken over hun verleden bij BVV, hun harde lessen in hun gezamenlijke tijd bij de Sparta-jeugd en hun huidige prestaties. 

Ook Piet Schadee van BVV kreeg de tijd om zijn verhaal te doen. Schadee toonde vreugde door het samenwerkingsverband met Excelsior Rotterdam op het gebied van damesvoetbal volgend seizoen. Ook het herenteam in de Tweede Divisie ziet hij als een succes: "Sportief is het geweldig, maar het vraagt wel veel van de mensen van de club."

Wethouder Van der Linden opende en eindigde de avond. Hij begon met vertellen over de grootste plannen van de gemeente op sportgebied: "Allereerst zijn we van plan het grasveld van VV Smitshoek om te turnen tot een kunstgrasveld. Daarnaast zijn we van plan om korfbalvereniging Vitesse nieuwe kunstgrasvelden te geven."Na de sportquiz was de eer nogmaals aan Van der Linden. Hij mocht met een handtekening officieel verklaren dat de gemeente Barendrecht gaat meedoen aan het initiatief 'Vullen of voeden'. 
 

Meer berichten