Emmie van der Zaan: optimistisch over HC Barendrecht Dames 1.
Emmie van der Zaan: optimistisch over HC Barendrecht Dames 1. (Foto: John de Pater)

Emmie van der Zaan gaat voor handhaving én doorgroeien

  Sport

door Jan J. Timmer

Hoewel ze pas 20 jaar jong is behoort Emmie van der Zaan tot de ervaren krachten in het eerste vrouwenelftal van Hockey Club Barendrecht. Best apart eigenlijk, maar ja zo gaat dat in een jong team."

Barendrecht - Zelf trad ze drie jaar geleden toe tot de hoofdmacht. "Ik kwam, zoals zoveel meiden van deze club, rechtstreeks over uit A1", vertelt de tweedejaars studente fysiotherapie. "Destijds maakte ik de overstap met twee teamgenootjes, Daarna zag je het vaker gebeuren. Ook dit seizoen mochten we weer nieuwe talenten in de selectie begroeten. Voordeel daarvan is dat een groep zichzelf steeds verfrist en de concurrentie toeneemt. Daar tegenover staat dat je in de eerste fase van een seizoen aan elkaar moet wennen. Dat hebben we deze competitie ook ervaren. In het begin liep het nog wat stroef. Extra bemoeilijkende factor was dat we nieuw waren in de tweede klasse. Op dat niveau wordt duidelijk anders gespeeld dan een klasse lager. Je treft nu tegenstanders die beter en slimmer hockeyen en moet ja daar tegen leren wapenen. Op de trainingen en in wedstrijden merk je dat dat eigenlijk steeds beter gaat. Uiteindelijk moet het er toe leiden dat we ons dit seizoen gaan handhaven. Van daar uit kunnen we verder kijken en ons misschien wel richting bovenste regionen spelen. We hebben de speelsters om ooit nog een keer een stap omhoog te maken; daar ben ik van overtuigd."
Emmie van der Zaan is de vaste laatste vrouw én aanvoerder van de Barendrechtse hockeyformatie. "Een mooie positie", vindt ze. "Je hebt als laatste vrouw mooi overzicht en kunt andere spelers aansturen en coachen. Ook is het leuk om door te schuiven naar het middenveld om op die manier een extra impuls aan de aanval te geven. In de jeugd speelde ik meestal op het middenveld en soms in de voorhoede. Toen ik bij de B-'s terecht kwam besloot de trainer me centraal in de verdediging neer te zetten. Sindsdien ben ik daar niet meer weg geweest. Inmiddels is het mijn favoriete plek." Dat HC Barendrecht zoveel jong talent aflevert bij de senioren, verbaast Emmie van der Zaan niet. "Er lopen hier gewoon uitstekende jeugdtrainers en -coaches rond en er is een helder en goed jeugdbeleid", weet ze. "Ik heb het zelf ondervonden en na mij tal van andere meiden. Resultaat is dat de vereniging een prima fundament heeft om op te presteren. Ik ben er in ieder geval blij mee."

Meer berichten