Foto: John de Pater

Michelle Zantman toont kracht op en buiten het basketbalveld

  Sport

door Jan J. Timmer

Vijf minuten voor tijd kwam Michelle Zantman in de uitwedstrijd tegen Keyser Capital/Martini Sparks als invalster in het veld namens Dames 1 van 4Consult/Binnenland. Voor de neutrale toeschouwer niet echt iets om bij stil te staan, maar voor Zantman en haar ploeggenoten was het een kippenvelmoment.

Barendrecht - "Het was mijn eerste wedstrijdoptreden na het preventief verwijderen van mijn beide borsten", vertelt de 26-jarige basketbalster. "Ik ben belast met een erfelijk borstkankergen en heb gekozen voor preventief amputeren. Na deze operatie volgde een revalidatie waarbij tissue-expanders zijn ingebracht op mijn borstbeen en onder mijn huid. Deze zijn gevuld met vloeistof. Elke week werd er vloeistof aan toegevoegd, zodat borstspier en huid steeds een stukje oprekken en er uiteindelijk nieuwe rondingen ontstaan. Als dat proces voltooid is volgt een nieuwe operatie waarbij borstprotheses worden geplaatst. Tot de tijd bezoek ik regelmatig de fysio en ben ik zoveel mogelijk bij mijn team. Ik train zelfs al weer mee, al probeer ik me wél een beetje in te houden.Da's niet gemakkelijk voor een speelster die er graag in kleunt, ha ha!"

Vriendschappen

De liefdevolle support van de mensen om haar heen én haar teamgenoten en staf, zorgen er naast Zantman's sportkarakter voor dat ze de moeilijke periode in haar leven vooralsnog goed doorkomt. "Ik vind het fijn om veel bij mijn team te zijn, deel uit te maken van de groep. Onze ploeg is hecht en heeft een gezamenlijk doel: Kampioen van Nederland worden. Elke bijdrage die ik daar aan kan leveren, is er één. Bovendien train ik graag mee omdat ik zo fit mogelijk de volgende operatie in wil gaan en enorm veel van basketbal houd. Dit is de sport die me zoveel plezier geeft en mooie, waardevolle vriendschappen met zich mee heeft gebracht. Het voelt elke keer fijn om de sporthal binnen te stappen en de meiden te zien, met ze te praten en te dollen. En uiteraard wil ik, als dit allemaal achter de rug is, weer ouderwets knallen in het veld. Ik besef echter ook dat daar tijd voor nodig is. Ik ben nu vooral bezig met het fysieke aspect, maar er is ook een emotionele component. Ik heb afscheid genomen van een deel van mijn lijf en krijg straks nieuwe borsten. Dat vergt gewenning; fysiek en emotioneel."

Meer berichten